De Menkemaborg wint Museumprijs

De Menkemaborg |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kasteelmuseum in Uithuizen wil met geld doolhof herstellen

26 september 2007 Uithuizen, Groningen Het Groninger kasteel De Menkemaborg bij Uithuizen heeft de Museumprijs 2007 gewonnen. Het museumkasteel wint daarmee 100.000 euro. Met dat geld wil de directie onder meer de oude doolhof van haagbeuk in de historische tuin herstellen.

De jury was erg complimenteus over De Menkemaborg. “De inrichting is professioneel en met uiterste zorg uitgevoerd, de keuze van de objecten is verantwoord en deskundig en mede dankzij de vele vrijwilligers wordt het museum perfect onderhouden”, zo luidde haar oordeel. Ook bij het publiek viel het kasteel in goede aarde. Van de bijna 17.000 stemmers koos 43,7 procent voor het Groningse kasteel.

Doolhof

Dit jaar koos de jury ervoor om de Museumprijs naar een kasteelmuseum te laten gaan. De Menkemaborg was samen met kasteel Ammersoyen, kasteel Doorwerth en kasteel Duivenvoorde genomineerd. De prijs is een geldbedrag van 100.000 euro. Daarmee wil het museum onder meer de oude doolhof van haagbeuk in de historische tuin herstellen. Op 2 november vindt de uitreiking van prijs plaats in Amsterdam. In de daaropvolgende twee dagen, 3 en 4 november, viert De Menkemaborg haar uitverkiezing met diverse activiteiten in en om het historische kasteelmuseum.

BankGiro Loterij Museumprijs: 25 procent vrij te besteden

De Museumprijs, officieel de BankGiro Loterij Museumprijs geheten, is één van de grootste prijzen in museumland. Het is een initiatief van de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijs wordt sinds 1990 jaarlijks toegekend aan een museum. Ieder jaar kiest de jury musea in een andere categorie. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. Een kwart daarvan mag naar eigen inzicht besteed worden. De overige 75 procent dient in overleg met de stichtingsraad van het fonds uitgegeven te worden aan één of meerdere projecten van het winnende museum.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-09-26 10:11:40 - 739