Koninklijke kiekjes

Tentoonstelling 'Kinderen van Oranje' geopend op Paleis Het Loo

Meer informatie over Paleis Het Loo   Redactioneel door

9 oktober 2007 Apeldoorn, Gelderland Prinsen en prinsessen van Oranje zijn niet alleen de oogappels van hun ouders, maar van heel Nederland. Ze worden dan ook al vanaf jonge leeftijd veel geportretteerd. Dat gebeurt nu, en dat gebeurde in de zestiende eeuw ook al. Prinses Maxima opende afgelopen zaterdag in Paleis Het Loo de tentoonstelling 'Kinderen van Oranje'. De expositie met vorstelijke kinderportretten is tot 6 januari 2008 te zien.

Sommige portretten zijn alleen gemaakt omdat de ouders dat leuk vonden, maar zo nu en dan werden prinsjes en prinsesjes ook geportretteerd om hen aan de rest van Nederland te laten zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er bijvoorbeeld foto's van de Oranjeprinsesjes verspreid over Nederland.

Speelgoed

In Het Loo hangen meer dan vijftig schilderijen, foto's en tekeningen van Oranjekinderen. De werken zijn in acht thema's verdeeld, waarin niet alleen het 'koninklijke' van de kinderen wordt benadrukt, maar juist ook de rest van hun leven. Zo zijn er schilderijen en foto's van prinsjes en prinsesjes die spelen met dieren of met speelgoed. Heel leuk zijn ook de werken waarop het gezinsleven van de Oranje's wordt getoond. Op geen van de portretten is een volwassen Oranje te zien, want het is echt een tentoonstelling over kinderen. Er hangen alleen werken waarop de kinderen tot twaalf jaar zonder hun ouders zijn weergegeven. Kinderen ouder dan twaalf jaar werden vroeger als volwassen beschouwd. Alle kinderen dragen op de portretten de mooiste kleren. Meisjes hebben vaak schitterende jurkjes aan en de jongens dragen op veel portretten een militair uniform. Op sommige schilderijen is het kind op niet-alledaagse wijze vereeuwigd. Deze portretten zijn niet zonder reden gemaakt, en soms pas te begrijpen met het verhaal wat erbij hoort. Paleis Het Loo heeft zelf niet zoveel portretten in huis, en heeft ze speciaal voor deze tentoonstelling geleend van verschillende musea in binnen- en buitenland. Enkele portretten zijn nog nooit eerder in het openbaar getoond.

Koninginnen achter de camera

Koningin Wilhelmina maakte vroeger zelf foto's van haar dochter Juliana. Koningin Juliana maakte later weer foto's van haar kinderen, die op hun beurt hún kinderen weer gingen fotograferen. Een selectie uit al deze foto's hangt op de bovenverdieping van de tentoonstellingsvleugel. Daar worden ook videobeelden getoond, die Prins Bernhard tijdens de Tweede Wereldoorlog van zijn kinderen heeft gemaakt.

Van de tentoongestelde portretten is het boekje 'Kinderen van Oranje' gemaakt, waarvan prinses Maxima bij de opening het eerste exemplaar kreeg. De tentoonstelling duurt drie maanden en sluit op 6 januari.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-08 13:27:49 - 2291