Domkerk

Prachtige bogen en gewelven: de Domkerk in hartje Utrecht lijkt bijna een kathedraal zoals je ze in het buitenland tegenkomt. Deze middeleeuwse kerk, met de bekende Domtoren, is een rustpunt in de drukke binnenstad. De kerk kent een rijke historie. Zo is er een open plek tussen de kerk en de toren ontstaan door een verwoestende tornado in 1674, waardoor het schip van de kerk instortte. Meer weten? Volg een rondleiding!

Historische grond

Een bezoekje aan de Dom mag tijdens een stedentrip in Utrecht natuurlijk niet ontbreken. Vergaap je aan schitterende gewelven van wel 32 meter hoog, bekijk kleurrijke glas-in-lood-ramen en neem de woelige geschiedenis van de kerk in je op. Wist je dat de eerste steen gelegd werd in 1254 en dat de complete bouw maar liefst 266 jaar duurde? En wist je dat de gotische Dom niet de eerste kerk was op het Domplein? Neem dagelijks deel aan rondleidingen van gepassioneerde gidsen. Ben je op zaterdagmiddag in de buurt? Bezoek dan wekelijks een concert. Toegang is gratis.Beeldenstorm van 1580

Mocht je je afvragen waarom veel van de beelden in de kerk kapot zijn? Dat komt door de Beeldenstorm in 1580. De Domkerk kwam tijdens de reformatie in protestantse handen, waarop de meeste katholieke uitingen en versieringen zijn verwijderd. Veel van de overgebleven beelden, die vastzaten aan de muur, werden onthoofd of weggestopt achter muren. De sporen van deze interessante periode zijn daardoor nog goed zichtbaar en vertellen het verhaal van ruim vierhonderd jaar geleden.

Domkerk in Utrecht leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

De Domkerk op een zomerdag. Foto: Utrecht Marketing © Juri Hiensch
De Domkerk op een zomerdag. Foto: Utrecht Marketing © Juri Hiensch