Stedentrip Arnhem
Stedentrip Arnhem

Wie kent Arnhem niet? Van de slag om Arnhem, de Ginkelse Heide, de prachtige bossen en de kunstrijke binnenstad. Je kunt hier heerlijk winkelen, musea bezoeken en genieten van een picknick aan de Neder-Rijn. Niet voor niets valt Arnhem regelmatig in de prijzen, zoals voor 'Beste binnenstad van Nederland'.

Kids

Voor kinderen is er genoeg te doen. In Arnhem ligt een van de grootste en mooiste dierentuinen van Nederland: Burgers' Zoo. Het park maakt al sinds 1913 deel uit van de stad. Eerst was het een fazanterie, maar toen grondlegger Johan Burgers meer dieren bij elkaar sprokkelde werd het in 1923 omgedoopt tot dierenpark. In de loop der jaren is het park flink gegroeid. Wie na een paar uur genoeg dieren heeft gezien, kan 's middags lekker bijkomen in Zwembad Klarenbeek. Of in de vele parken die Arnhem rijk is, zoals het Park Sonsbeek, Klarenbeek of Angerenstein.

Musea

De cultuurliefhebber kan ook zijn of haar ei kwijt. Het Historisch Museum Arnhem vertelt alles over de geschiedenis van de stad. Alle voorwerpen en verzamelingen uit de geschiedenis van Arnhem liggen verzameld in een prachtig pand uit de 18e eeuw. Iets groter is het Nederlands Openluchtmuseum: een groot themapark waar bezoekers terug in de tijd gaan.

Een beetje uitgekeken op hoe het vroeger was? Breng dan een bezoekje aan het Museum voor Moderne Kunst. De collectie - deels verwezenlijkt door Alexander Verhuell - bestaat uit magisch realisten en surrealisten. Het Nederlands Wijnmuseum gunt je een blik in de wondere wereld van de wijn. Leuk voor de wijnliefhebber en interessant voor de liefhebber in opleiding. Of breng een bezoekje aan vliegveld Deelen, dat in de jaren dertig is opgebouwd door de Duitse 'Luchtwaffe'. In het nabijgelegen museum liggen motoren, vliegtuigonderdelen en zijn interessante video's te zien.

Theater en film

Op artistiek gebied doet Arnhem lekker mee. De vele theaters in de Gelderse stad kennen een gevariëerd programma. De grootste (en bekendste) is het Musis Sacrum. Niet alleen het gebouw ziet er fantastisch uit, ook de binnenkant is uitstekend afgewerkt. Huis Oostpool en Huis van Puck zijn kleiner en daardoor ook wat intiemer. De filmliefhebber moet een kijkje nemen in de Rembrandt bioscoop.

Straatbeeld

Er zijn slechts een paar gebouwen in Arnhem die het straatbeeld domineren. De Eusebiuskerk is misschien nog wel het meest spraakmakend. Het laatgotische gebedshuis torent hoog boven het centrum uit. In de kerk bevindt zich een glazen lift, waardoor de kerkklokken van dichtbij te zien zijn. Ook de beroemde Koepelkerk is de moeite waard voor een bezoek. Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog bijna in z'n geheel verwoest, maar is daarna succesvol gerenoveerd. Wie dol is op Franstalige kerkdiensten doet er verstandig aan om een kijkje te nemen in de Waalse Kerk.

Shop till you drop

Het winkelende publiek heeft in Arnhem niet genoeg aan één dag. De lange Ketelstraat oogt enorm uitgestrekt met tientallen winkels op het gebied van mode, lifestyle en entertainment. De winkeltocht vervolgt zich op de Steenstraat: een authentieke stukje Arnhem met een verwelkomende multiculturele sfeer.

Nachtleven

Ook qua stapmogelijkheden doet Arnhem niet onder voor andere grote steden. De Korenmarkt is een leuk plein met allemaal kroegen, discotheken en terrasjes. 5th Avenue, Barrio Habana, Manhattan en The Level zijn onder de jonge inwoners de meest geliefde discotheken. Deze tenten gaan door tot de vroege uurtjes.

Arnhem is een stad om niet snel te vergeten. Vriendelijke inwoners, uitstekende winkelmogelijkheden, makkelijk bereikbaar en omringt door prachtige natuurgebieden als de Veluwe en de Achterhoek. Leuk voor een dagje uit, perfect voor een weekendje weg.

 Bezoek www.visitarnhem.com

Foto: Citymarketing Arnhem
Foto: Citymarketing Arnhem