Bevrijdingsmuseum: welke keuzes maak jij in oorlogstijd?

Ontdek de plek waar de bevrijding van ons land nog elke dag actueel is: het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. In de heuvels en bossen rondom Arnhem en Nijmegen komt de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland tot leven. Maak de aanloop naar de oorlog mee, van de financiële crisis tot het steeds groter wordende fascisme. Ervaar hoe de bezettingstijd was, vier de Bevrijding en zie hoe Nederland en Europa weer opgebouwd werden na de oorlog!

Bevrijdingsmuseum

Te zien in het Bevrijdingsmuseum

Fris je kennis van de geschiedenis op met geuren, interactieve presentaties en film- en geluidsfragmenten uit de twintigste eeuw. Sla de cel van Titus Brandsma niet over; de priester die zich verzette tegen de onderdrukking en beleef de grotendeels mislukte Operatie Market Garden en de Waaloversteek van heel dichtbij in een levensgroot diorama. Zelf word je ook aan het denken gezet bij het Dilemmaspel. Hier test je eigen tolerantie en ontdek wat jij zou doen in moeilijke oorlogssituaties. Je reis door de tijd eindigt in het hier en nu: op het Vrijheidsplein merk je dat oorlog, onderdrukking en schending van de mensenrechten nog steeds aan de orde van de dag zijn.

Kom met een groep

Basisarrangement: voor € 14,70 per persoon (minimaal 10 personen)
breng je met je familie, klasgenoten of vrienden een boeiend bezoek aan het museum. Koffie met gebak is inbegrepen! Dit staat er verder op het programma:
  • Museumbezoek met introductiefilm en inleiding
  • Koffie of thee met feestelijk bevrijdingsgebak in het museumcafé met panoramisch uitzicht.
  • Bezichtiging vaste en tijdelijke tentoonstelling (exclusief gids) met proeverij van Zweeds wittebrood: het brood dat aan de West-Nederlanders werd gegeven tijdens de hongerwinter van 1945.
Voor 65+-groepen geldt bij dit Basisarrangement een speciaal tarief van € 13,70 per persoon. Er zijn ook Battlefieldtours mogelijk, waarbij je per fiets, bus of historisch voertuig verschillende locaties van Operatie Market Garden bezoekt. Daarnaast heeft het museum regelmatig wisselexposities en zijn er evenementen.

Bevrijdingsmuseum: welke keuzes maak jij in oorlogstijd? in Groesbeek leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, kinderfeestje (vanaf € 10,50 p.p.), schoolreisje en workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Dansjes uit de bevrijdingstijd! Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Een schaalmodel van Operatie Market Garden. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Dansjes uit de bevrijdingstijd! Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Dansjes uit de bevrijdingstijd! Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Dansjes uit de bevrijdingstijd! Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Zo zag de Waaloversteek er ongeveer uit. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Dansjes uit de bevrijdingstijd! Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Liedjes over de bevrijders waren er genoeg vroeger. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.