1

Bij Infocentrum WO2 Nijmegen stap je even terug in de oorlog

Ontdek alles over Nijmegen in oorlogstijd in dit minimuseum

Infocentrum WO2 Nijmegen Nieuws door
Foto 1. Het Infocentrum WO2 Nijmegen is geopend! Ontdek alles over Nijmegen in oorlogstijd in dit minimuseum. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Groesbeek

23 februari 2019 bijgewerkt: 6 mei 2021 Geschiedenis Nijmegen, Gelderland Beleven, daar gaat het om in het Infocentrum WO2 Nijmegen. Je ziet de tanks op je afkomen, volgt de vliegtuigen boven de stad en beleeft kort maar intens de oorlog in en om deze stad. Toch is dat slechts het begin. Want het informatiecentrum is bedoeld als startpunt van een reis langs monumenten en musea.

Tanks komen op je af

Van de Waalbrug rijden de levensgrote tanks recht op je af. Kijk je een andere kant op, dan bevind je je opeens in een feestende menigte. Hier wordt gevierd dat de oorlog voorbij is. De levensgrote foto's van vloer tot plafond brengen je even helemaal in de Tweede Wereldoorlog. Dat doet ook de gevel van een oud politiebureau, waar je door de ramen het Nijmegen uit de oorlog kunt zien, maar ook het Nijmegen van nu. Maar het meest indringend is een film van zes minuten over Nijmegen tijdens de oorlogsjaren. Hier schrik je op van felle lichtflitsen, voel je de schokken van de bominslagen en zie je Nijmegen branden.

Kies wat je wilt zien op de belevingsmuur

Opvallend is de enorme kaart die een hele muur bedekt. Hier zie je een regio van Maasbommel tot Kleef, met daarop enkele touch buttons. Klik op 'Bombardement' en silhouetten van vliegtuigen trekken over de kaart. Even later zie je waar de bommen in Nijmegen inslaan. Terwijl rook omhoog kringelt poppen een aantal foto's van de verwoestingen op en een venster met informatie over het bombardement van 22 februari 1944. Op dezelfde manier kun je informatie oproepen over operatie Market Garden, Nijmegen als frontstad en het Rijnlandoffensief.

Startpunt om de regio te ontdekken

Hoe indrukwekkend Infocentrum WO2 Nijmegen ook is, de experience hier is niet het einddoel maar een startpunt. Op speciale informatiezuilen kun je zoeken naar interessante monumenten, plekken en musea om heen te gaan. Zo is dit centrum een portal van waaruit je Nijmegen en de regio eromheen verder kunt ontdekken.

Handige info

Foto 2. Wil je ergens meer over weten? Bekijk het dan op de enorme belevingsmuur. Foto: Infocentrum WO2 Nijmegen
Foto 3. De oorlog komt op je af in de Experience van het Infocentrum: een indringende film van zes minuten over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Foto: Infocentrum WO2 Nijmegen
Foto 4. Een jong meisje zit op het wrak van een neergehaald Amerikaans gevechtsvliegtuig in een veld in de omgeving van Groesbeek. Een van de oorlogsbeelden die je tegenkomt in het Infocentrum. Foto: via Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Groesbeek

Laatst gewijzigd: 2021-05-06 09:05:21 · Gepubliceerd: 23 februari 2019 - 4264

Activiteiten Vrijheidsmuseum

Binnen enkele weken te bezoeken

"Kijk je ogen uit!" - familiedag


Bezoek tijdens de meivakantie het Vrijheidsmuseum! Aan de hand van onze Kijkwijzer (geschikt voor jonge bezoekers van ongeveer 9-13 jaar) maak je een tocht door het museum en kijk je je ogen uit.

Anne Frank middag


Kinderen (10 tot 12 jaar) worden aan de hand van verschillende thema’s meegenomen door het verhaal van Anne Frank en het Vrijheidsmuseum!

Grootouders vertellen


Tijdens ‘Grootouders vertellen’ komen twee opa's/oma's aan het woord die uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe zij als kind de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt.

Bevrijdingsdag 5 mei


Bezoek tijdens de meivakantie het Vrijheidsmuseum! Op 5 mei vieren we 79 jaar Bevrijding. Een bijzonder evenement om bij te wonen. Er is een feestelijk programma.

"Kijk je ogen uit!" - familiedag


Bezoek tijdens de meivakantie het Vrijheidsmuseum! Aan de hand van onze Kijkwijzer (geschikt voor jonge bezoekers van ongeveer 9-13 jaar) maak je een tocht door het museum en kijk je je ogen uit.