Oudheidkundig Museum

Het museum is voor onbepaalde tijd gesloten, in afwachting van een nieuwe locatie in Halder. In de bibliotheek van Sint-Michielsgestel is tot die tijd gratis een kleine tentoonstelling te zien.

De permanente tentoonstelling in het Oudheidkundig Museum in Sint-Michielsgestel geeft een goed beeld over de Romeinse tijd. De voorwerpen zijn allemaal in het stroomgebied van de Dommel gevonden. Daar vestigden de Romeinen zich duizenden jaren geleden. Dat het een aantrekkelijk woongebied was, werd duidelijk door archeologische ontdekkingen tussen 1950 en 1990. Zeven rijke graven in Esch, een muntschat onder Vught, een villa in Hoogeloon, een tempelcomplex bij Empel.

In de schilderachtige buurtschap Halder lag in de Romeinse tijd een nederzetting. Er werd aardewerk gefabriceerd en ijzer gewonnen uit moeraserts, Halder is daarmee het oudste industriegebied van Brabant. Hoe zag het dagelijks leven van de Romeinen er precies uit? Neem een kijkje in het Oudheidkundig Museum!

Het museum is tijdelijk gesloten, in afwachting van een nieuwe locatie in Halder. In de bibliotheek van Sint-Michielsgestel is tot die tijd gratis een kleine tentoonstelling te zien.