1

Smaak & Stijl

De leukste uitstapjes op het gebied van wonen, mode, lekker eten en kunst.

door

archief oud artikel 15 september 2008 De komende maanden zijn overal in het land leuke tentoonstellingen en evenementen over mode, wonen, eten en kunst. Mannenmode, woontrends, schilderijen door ex-militairen en de wijnfeesten in Groesbeek zijn enkele van de mogelijkheden. Lees verder en laat u inspireren door de tips van Dagjeweg.NL.

Het rijke Romeinse leven

De grootgeldbezitters van het oude Romeinse rijk woonden 2000 jaar geleden in enorme villa's aan de Golf van Napels. Museum het Valkhof laat met de tentoonstelling 'Luxe en decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust' zien hoe dat er uit zag. Tot 4 januari 2009 worden hun bezittingen voor het eerst buiten Italië getoond. De rijken kleden hun luxueuze villa’s kleedden aan met weelderige muurschilderingen, beelden van brons en marmer en ze genoten van de hun privébad dat dagelijks gevuld werd met warm water. Stap binnen in de muurgrote 3D-animatie van de acht verdiepingen tellende villa van Keizer Tiberius op het eiland Capri. In de expositie krijgt ook de vaak bijtende kritiek van de antieke auteurs op het luxe leven van de jetset aandacht. 

Boek een hotel in Nijmegen.

Wonen zoals je wilt

De Woonbeurs in Amsterdam is de grootste beurs op het gebied van woontrends en -ideeën. Klassiek, modern en alles daar tussen in is van 30 september tot en met 5 oktober vertegenwoordigd in de RAI. In vier hallen is het nieuwste aanbod van binnen- en buitenwonen verzameld en 300 woonexperts delen graag hun kennis en ervaring. Demonstraties, persoonlijk advies en workshops helpen de bezoeker nog verder op weg naar het gedroomde interieur.

Amsterdam is te leuk voor een dag.

De ideale man

Het Haagse Gemeentemuseum brengt modetrends en de invloed daarvan op het uiterlijk van de man onder de aandacht met de tentoonstelling 'De ideale man'. Meer dan honderdvijftig ontwerpen en accessoires tonen de geschiedenis van de mannenmode van de zeventiende eeuw tot nu. Met het driedeling kostuum, de smoking, sportkleding en de lange broek. Ook kleuren, stoffen, vormen komen aan bod, net als trends in gang gezet door bekende ontwerpers als Jean-Paul Gaultier, Vivienne Westwood en John Galliano. Heden en verleden laten zien dat mannenmode allesbehalve saai is. Tot 26 oktober 2008 te bezoeken.

Blijf slapen in Den Haag.

Hollands Wijnfeest

De wijn vloeit rijkelijk tijdens de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek. Het nationale wijngala op vrijdag 26 september bestaat uit live optredens en vinologen die de laatste ontwikkelingen op wijngebied delen. Op zaterdag 27 september en zondag 28 september is het Wijnamusement, een markt met internationale wijnen en workshops. Naast een recordpoging duiven kneuzen bestaat de markt verder uit culinaire, creatieve en muzikale activiteiten. Op zondag openen de Groesbeekse wijngaardeniers hun poorten. Vanuit het centrum gaat een pendeldienst met paardentrams, treintjes en fietslorries naar de wijnvelden. Ontdek daar hoe de Nederlandse wijnbouw werkt en smaakt.

Blijf het hele weekend in Groesbeek

Er is er een jarig

Het ModeMuseum in Antwerpen viert de twintigste verjaardag van Maison Martin Margiela, een van de meest gerenommeerde ontwerpers van het land. Tot 8 februari 2009 is een verblijf aan de Belgische modestad niet compleet zonder een bezoek aan deze expositie in het historische pand. ‘MAISON MARTIN MARGIELA '20 The exhibition' is geen standaard overzichtstentoonstelling maar gaat dieper in op de thema's en concepten achter de collecties, events, winkels, kantoren en de huisstijl van het Maison. Martin Margiela studeerde aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie. Hij richt zijn eigen modehuis op en is jaren hoofdontwerper voor het Franse luxehuis Hermès. Hij zet zich af tegen het sterrendom in de ontwerperwereld door zich niet te laten fotograferen en interviews enkel via fax te beantwoorden in naam van het Maison Martin Margiela.

Blijf een weekend in Antwerpen.

Een juweel van een tas

Nog een twintigste verjaardag is er te vieren. Hester van Eeghen heeft sinds 1988 een nationale en internationale reputatie opgebouwd als vormgever van leren tassen en schoenen. Tassenmuseum Hendrikje is de aangewezen plek om haar mooiste ontwerpen ten toon te stellen in 'Een juweel van een tas'. Tot 6 november 2008 zijn naast een ruime keuze uit haar oude collecties ook 24 'juwelen van tassen' te zien. Samen met een goud- en zilversmid maakte ze deze tassen van unieke leersoorten, versierd en bewerkt met edelmetalen en half edelstenen.

Nog een dag op tassenjacht in Amsterdam?

Kunst als therapie

Op zaterdag 20 september 2008 opent het Legermuseum in Delft de expositie 'Veteranenkunst'. De expositie bestaat uit 40 schilderijen en 5 sculpturen van 29 veteranen. Zij dienden tijdens verschillende (inter)nationale conflicten, van de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië tot meer recente missies zoals Bosnië en Uruzgan. De expositie is opgezet met het doel om aandacht te vragen voor de gevaarlijke omstandigheden waar militairen tijdens een missie in verkeren. De terugkeer in de Nederlandse maatschappij is vaak lastig. De emotionele verwerking is terug te zien in de kunstwerken. Een bezoek aan de tentoonstelling kan tot en met 23 november.

Overnachten in Delft.

Stedelijk Museum De Lakenhal organiseert op zaterdag 27 september en zondag 28 september de jaarlijkse Kunstroute. In deze route in Leiden zetten 146 kunstenaars en galeries hun deuren open. Het gebouw Scheltema aan de Marktsteeg is het startpunt, hier krijgen de deelnemers een routeboekje. Ook zijn hier een aantal exposities te zien net als een driewielerracebaan voor luidruchtige peuters en kleuters. In de Waag is een presentatie van kunst gecombineerd met muziek en straattheater.

Logeren in Leiden.

Tilburgs Textiel

Op 4 en 5 oktober draait het in Tilburg om textiel, ontmoeting en inspiratie. Verschillende organisaties dragen bij aan het Textielweekend met het thema Colourful. Workshops, lezingen, atelierbezoek zijn enkele mogelijkheden. Talenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (ABV) uit Tilburg en studenten van de Masters Textielontwerp uit Gent exposeren met hun werk. Naast een Textiel- en Craftymarkt is de straat het terrein van studenten van het Modelyceum, die in kleurrijke extravagante kleding de bezoekers de weg wijzen naar de verschillende locaties.

Bekijk het textiel van de Tilburgse hotels.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 september 2008 - 2087

Dit past bij 'Smaak & Stijl'