1

Door de ogen van de fotograaf

Tien topfotografen en hun iconische werk verzameld in één tentoonstelling

Afrikaans avontuur: reis door het Afrika Museum Nieuws door
Foto 1. Afghaans meisje 1 - Steve McCurry.

archief oud artikel 2 februari 2016 Cultuur Berg en Dal, Gelderland De wereld zien ze bijna alleen maar door hun lens en dat is niet zonder reden. Ze schieten beelden, die duizend keer meer zeggen dan woorden en vele mensen raken. Bewonder het werk van tien topfotografen in de tentoonstelling De iconen van National Geographic in het Afrika Museum. Wegens succes verlengd tot en met 1 mei 2016!

Steve McCurry en het Afghaanse meisje

Haar schitterende ogen kijken je indringend aan en geen mens kan onbewogen voorbij lopen aan haar portret. De foto die Steve McCurry maakte van het Afghaanse meisje in 1984 is met recht een icoon. Haar gezicht werd in 1984 het gezicht van de oorlog in Afghanistan en de foto ging de hele wereld over. Maar wie ze was? Zelfs Steve McCurry, die haar eens voor zijn lens had, wist het niet. McCurry dankte zijn bekendheid aan haar portret en ging op zoek naar het meisje. In de tentoonstelling De iconen van National Geographic in het Afrika Museum is de documentaire over zijn zoektocht te bekijken.

De zoektocht

"Het was een stukje gewetenswroeging denk ik", vertelt Maarten Jeukens van het Afrika Museum. "Hij is door de foto bekend geworden, maar wist verder niets. Hoe zou het met haar gaan? En kan ik haar iets terug geven?" En, is dat gelukt? "Ja, hij heeft haar gevonden. En ze heeft alleen hulp gevraagd voor onderwijs voor haar dochters en andere meisjes. Daar is een stichting uit voortgekomen, waarmee ze inmiddels 1,2 miljoen dollar geïnvesteerd hebben in dat onderwijs. In Afghanistan, maar ook wereldwijd."

Alleen maar lof voor de tentoonstelling

De fototentoonstelling De iconen van National Geographic bestaat uit werk van tien verschillende fotografen. Bezoekers kunnen bij binnenkomst een handout pakken met daarop alle foto's en de bijbehorende nummers. De foto's zijn per fotograaf gerangschikt en op de handout staat meer informatie over de fotograaf en de foto's. Waar zijn ze genomen en wat is er precies te zien? Elke foto heeft een eigen verhaal. "Mensen zijn vol lof over de tentoonstelling", vertelt Maarten. "Ze vinden vooral de documentaire heel indrukwekkend. Ze kennen vaak de foto van het Afghaanse meisje en zien hier de tweede foto ernaast. Je ziet dat de tijd invloed heeft gehad, het onschuldige is verdwenen. Dat doet oorlog dus met je, het tekent je."

Frans Lanting

"Wat ik zelf leuk vindt, is dat er ook een Nederlander in de tentoonstelling zit: Frans Lanting", deelt Maarten. "De foto van papegaai is van zijn hand. Dat weten veel mensen niet, denk ik, dat we in Nederland ook zulke goede fotografen hebben." De tentoonstelling De iconen van National Geographic is te zien tot en met 1 mei 2016 in het Afrika Museum in Berg en Dal.

Meer uitjes over fotografie

Hou je van fotografie? Bekijk dan deze uitstapjes:
Foto 2. Jonge Moddermannen - Jodi Cobb.
Foto 3. Afghaans meisje 1 (1984) en Afghaanse meisje 2 (2002), Steve McCurry.
Foto 4. Jonge Geelvleugelara - Frans Lanting.
Foto 5. San (bosjesmannen) steken zoutvlakte over, Namibië - Chris Johns.
Foto 6. Vrouwen in Kabul - Steve McCurry.

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 16:43:52 · Gepubliceerd: 2 februari 2016 - 1065