De Gouden Eeuw viert feest


-advertentiepositie-



De Gouden Eeuw viert feest

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Gouden Eeuw viert feest
Deze winter is het feest in het Frans Hals Museum.Feesten waren destijds een bijzonder populair onderwerp. Schilders als Jan Steen en Frans Hals brachten feestvierende personen en gezelschappen graag in beeld, variërend van boerenkermissen en carnavalsfeesten tot rijke buitenpartijen en schuttersbanketten. De tentoonstelling geeft voor het eerst een overzicht van geschilderde feesten uit de Gouden Eeuw. Behalve vele aansprekende schilderijen van belangrijke 17de-eeuwse kunstenaars, krijgt de bezoeker een breed scala aan verhalende taferelen te zien die - vaak met een knipoog - een beeld geven van de toen geldende normen en waarden. De meest uiteenlopende feesten komen aan bod: chique buitenpartijen en banketten, kermissen, en boerenbruiloften, maar ook Sinterklaas, Driekoningen en Pinksteren.

Verkenning van artistieke grenzen
De feestelijkheden boden schilders een veelvoud aan artistieke uitdagingen. Het belangrijkste was – volgens de 17de-eeuwse kunsttheorie – om het geheel zo levensecht mogelijk weer te geven. Vooral Jan Steen blonk uit door zijn verhalende composities en treffende gezichtsuitdrukkingen; hij bracht dan ook meer soorten feesten in beeld dan andere schilders.

Portret van een losbandige levensstijl
Niet alle 17de-eeuwse feesten komen voor in schilderijen; uitbeeldingen van verjaardagsfeesten of kerstvieringen kennen we bijvoorbeeld niet. Andere feesten komen zelden voor, zoals het Sinterklaasfeest. Opvallend is ook dat boerenbruiloften wel, maar bruiloften van de hogere klassen zo goed als niet voorkomen. Het lijkt erop dat schilders een voorkeur hadden voor feesten die gepaard gingen met een zekere losbandigheid.

 Bezoek haarlem.nl

De Gouden Eeuw viert feest
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.