Winter in het Openluchtmuseum


-advertentiepositie-



Winter in het Openluchtmuseum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In het Nederlands Openluchtmuseum beleef je de winters uit onze geschiedenis. Schaatsen en sleetje rijden, stamppot en stokvis. Vroeg onder de wol met een kruik aan je voeten. Zes weken lang – van 30 november 2013 t/m 12 januari 2014 – gaat het museum terug in de tijd.

***Schaats-o-loog***
Spaarstation Dingenliefde presenteert deze winter de verzamelpassie van Anrie Broere en zijn collectie schaatsen en sledes. In een heel persoonlijk filmportret vertelt zijn zoon met evenveel liefde als distantie over zijn vaders drijfveren. Wat begon met een paar oude schaatsen van opa Broere, groeide uit tot de grootste verzameling schaatsen in Europa. Hij was vooral op zoek naar het verhaal. Een gebroken schaats was voor hem meer waard dan een puntgave. Hoogtepunt voor zelfverklaard ‘schaats-o-loog’ Broere was de tentoonstelling van zijn historische schaatsen begin 2010 in the National Gallery of Art te Washington op de tentoonstelling “Hendrick Avercamp-the little Ice age”.

***Ons dagelijks leven in de winter ***
Maak kennis met ons dagelijks leven in de winters van vroeger. Over werk en eten, overvloed en schaarste, kou en kleding, vervoer en vrije tijd. In de kruidentent vertellen we hoe we vroeger onze hardnekkige winterkwaaltjes bestreden en de koperslager, houtsnijder en mosterdmaker demonstreren hun vakmanschap.

In de boerderij uit Kadoelen kan de oudste dochter niet slapen. ‘Waar is die arme jongen gebleven hier uit de buurt’? Moeder vertelt dat hij is opgepakt omdat hij bedelde. Zes jaar naar een opvoedingsgesticht. Niet leuk, wel realiteit rond 1900.

Op het Zaanse Plein genieten de kleintjes van een (gratis) ritje in de nostalgische draaimolen terwijl de grotere kinderen zich uitleven op de Kop van Jut en de ‘Vroolijke Keuken’ waar je naar hartenlust op oud serviesgoed mikken, net als op een ouderwetse winterkermis.

Het Zeeuwse kerkje is ieder weekend en in de vakantie gevuld met sfeervolle muziek en zang. In het Openluchtmuseum beleef je de winter van vroeger!

 Bezoek www.openluchtmuseum.nl

Winter in het Openluchtmuseum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.