De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Op 5 februari 2014 opent in de Kunsthal Rotterdam 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen'. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van 100 bijzondere voorwerpen. De zorgvuldig gekozen voorwerpen, afkomstig uit vijfentwintig Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, vertellen ieder een eigen verhaal. Ook het Nederlands publiek heeft voorwerpen aangedragen, hiervan zijn er vijf geselecteerd voor de tentoonstelling.

Een voorproefje van de voorwerpen en meer informatie vind je op http://www.tweedewereldoorlog.nl/ en op www.facebook.com/100voorwerpen

Bijzondere verhalen

Achter elk voorwerp schuilen tal van gebeurtenissen die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de roerige jaren van 1940-'45. Zoals de capitulatievlag die sergeant-majoor Gerrit van Ommering op de dag van het bombardement op Rotterdam maakte van een snel weggepakt laken vol bloedspetters en een bezemsteel. Of het vermommingsbrilletje dat de roodharige verzetsstrijdster Hannie Schaft gebruikte en het kindertruitje dat een moeder tijdens de koude honger winter breide van jarenlang opgespaarde hondenharen.

Voor jong en oud

Deze tentoonstelling geeft de oorlog voor jong en oud een betekenisvol gezicht, en is een uniek samenwerkingsverband tussen vijfentwintig Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ad van Liempt, televisiemaker en bekend van vele publicaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, treedt op als gastcurator. Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid programma voor scholen georganiseerd.

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.