1

Expositie 'Kunstenaars in oorlogstijd'


-advertentiepositie-



Expositie 'Kunstenaars in oorlogstijd'

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog klinkt door in de expositie ‘Kunstenaars in oorlogstijd’, te zien in de Cavaljézaal van de Edesche Concertzaal. Uit een privécollectie zijn 26 werken te zien, variërend van beelden tot schilderijen en tekeningen. Alle werken hebben een link met de oorlog. Of omdat de kunstenaar van Joodse afkomst was, of omdat de oorlog in zijn jeugd grote gevolgen had. Onder de kunstenaars zijn ook twee echtparen voor wie de oorlog een totaal verschillend verloop kende.

Else Berg en Mommie Schwarz

Zo wist de Joodse kunstenaar Ossip Zadkine van Parijs naar de Verenigde Staten te vluchten, terwijl zijn vrouw Valentine Prax hun ateliers bewaakte. Hij keerde na de oorlog heelhuids terug in Frankrijk, waar hij zijn succesvolle carrière voortzette. Heel anders is het verhaal van het echtpaar Else Berg en Mommie Schwarz. Deze twee Joodse kunstenaars woonden en werkten in het plaatsje Bergen, waar zij ook in de oorlog verbleven. Ze weigerden onder te duiken en een jodenster te dragen. Deze beslissing had een fatale afloop. Else Berg en Mommie Schwarz werden op 12 november 1942 opgepakt en via Westerbork afgevoerd naar Auschwitz. Daar zijn ze bij aankomst meteen vermoord. In de tentoonstelling is een portrettekening te zien van Else Berg, gemaakt door Leo Gestel, slechts enkele weken voor haar arrestatie.

Andere kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn Jacques Lipchitz, Naum Aronson, Emmanuel Mané-Katz en Shinkichi Tajiri.

 Bezoek www.cavaljezaal.nl

Expositie 'Kunstenaars in oorlogstijd'
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.