Broos, de voorstelling

Broos, de voorstelling

Tijdens het Nederlands Film Festival in 1997 wonnen de vijf actrices uit de film ‘Broos’ gezamenlijk het Gouden Kalf voor Beste Actrice, een unicum. ‘Broos’, van regisseur Mijke de Jong met o.a. Adelheid Roosen, is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk, wat weer geïnspireerd is op het boek ‘Vrouwen Decamerone’ van Julia Voznesenskaja. Het Haarlems theaterplatform Project Fors bewerkt het filmscript nu weer tot theatervoorstelling. Samen met vijf jonge Haarlemse actrices is regisseur Marcel Kragt druk bezig met het maken van deze bijzondere productie.

De zussen Lian, Leen, Carlos, Muis en Ted hebben zich teruggetrokken in een oud strandhuis om er een videoband te maken ter ere van het veertigjarig huwelijk van hun ouders. Het is vrijwel meteen hommeles tussen de dames. Kragt: “Het is heel herkenbaar om te zien dat de ruzie in één tel kan omslaan in hysterische zussenhumor, die net zo snel weer omslaat in verdriet.” Tussen de liedjes, sketches en ruzies door, wordt ook oud zeer uitgepraat. Er komt een groot geheim ter sprake waar de zussen al enige tijd mee worstelen; vader blijkt ooit anderhalf jaar lang verdwenen te zijn geweest. Een ‘geheim’ waar iedereen verschillende gevoelens bij heeft. Elke zus heeft zo haar eigen verhaal bij deze periode. Is deze gebeurtenis de oorzaak van wrijvingen in het gezin of brengt het de zussen juist dichter bij elkaar? De zussen reflecteren met elkaar op hun jeugd, hun liefdes, hun carrière en het krijgen van kinderen. De voorstelling toont de liefdevolle band die de zussen met elkaar hebben, maar laat ook zien hoe kwetsbaar familierelaties zijn en hoe gevoelig sommige zaken liggen.

Eind jaren ’90 werd de film ‘Broos’ positief ontvangen en gelauwerd vanwege de authentieke dialogen en het sterke spel. Voor de theaterversie van ‘Broos’ biedt het filmscenario dus een prima uitgangspunt. “Maar we gaan niet gewoon het filmscript spelen, dat zou te makkelijk zijn. We maken een eigen theaterversie van het verhaal met de vijf zussen, maar verliezen het aspect van gefilmd beeld niet uit het oog” aldus de regisseur.

‘Broos’, een intieme, muzikale theatervoorstelling, gaat over rivaliteit in een gezin, het recht om te zwijgen, maar ook de behoefte aan verbondenheid. Het verhaal wordt verteld met een flinke dosis humor, multimediale ingrediënten en vijf ijzersterke actrices: Maria Eldering (De Viooldiva’s), Evelien Hofhuis en Myrthe Strik (TG Eglentier), Danique de Waal en Maaike Wijngaarden (theatercollectief Garp). De voorstelling is te zien in het Haarlemmerhout Theater op 24, 25 en 26 april 2019. Kaarten zijn te reserveren via de website van Project Fors Theatermakers: www.projectfors.nl


Titel: Broos
Spel: Maria Eldering, Evelien Hofhuis,
Myrthe Strik, Danique de Waal
en Maaike Wijngaarden

Regie: Marcel Kragt

Broos, de voorstelling

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.