Haarlem bloeit! – Haarlem acht weken lang dé bloemenstad
 
In april en mei is Haarlem dé bloemenstad van Nederland. In deze periode staan niet alleen de bloemenvelden rondom de stad in bloei, ook Haarlem zelf biedt extra geur en kleur. Onder de noemer Haarlem bloeit! zijn er evenementen, tentoonstellingen en activiteiten die met de bloem te maken hebben. Zo laat de stad zien hoe je kunst, cultuur en bloemen feestelijk met elkaar kunt verweven. Natuurlijk zijn ook de vele restaurantjes, cafeetjes en winkelstraatjes van de historische binnenstad in voorjaarsstemming!
 
Musea in bloei
Tijdens Haarlem bloeit! zijn er in drie musea maar liefst vier tentoonstellingen waar bloem en groen tot leven komen.
- In Teylers Museum ontdek je botanische tekenkunst uit de zeventiende en achttiende eeuw bij 200 Soorten Groen van de vermaarde broers Franz en Ferdinand Bauer; en in het prentenkabinet is de expositie Bloemenweelde ingericht met fantastische bloemtekeningen.
- Bij Frans Hals Museum in Bloei wordt de spannende synergie opgezocht tussen keramiek, design, oude meester en verse bloemen.
- En Museum Haarlem laat je kennismaken met het verhaal van de opkomst en ondergang van de Haarlemse bloemenindustrie tussen de achttiende en twintigste eeuw.
 
Kathedraal in bloei
De Nieuwe Bavo bloeit is een indrukwekkend bloemevenement in de imposante Nieuwe Bavo, die door 150 studenten wordt omgetoverd in een sprookjesachtige locatie. De kathedraal, die samen met onder meer de Sagrada Familia in Barcelona in de Top 5 staat van belangrijkste kerken in Europa, biedt tien dagen lang een spectaculair schouwspel van kleur, geur en licht. Het programma dit jaar is ruim gevuld met o.a. koepeltochten, Kathedrale rondleidingen & diverse concerten. Enkele hoogtepunten:
- de koepeltochten zijn spectaculair door vanaf het hoogste punt het uitzicht op de vele bloemencreaties. Rondleidingen langs de mooiste plekken van de Kathedraal en KathedraalMuseum.
- Er zijn avondopenstellingen van vrijdag 5 april & vrijdag 12 april. Diverse concerten van o.a. Haarlemse koren, Bavocantorij (Choral Evensong).
- Voor kinderen zijn er diverse activiteiten zoals het maken van bloemsieraden of een spannende koepeltocht tot hoog in de kerk.
Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 5 april 2019 t/m 13 april 2019, van 10.00 - 16.30 uur, zondagen van 12.00-16.30 uur. Op de vrijdagen 5 en 12 april open tot 21.30 uur en op zaterdag 13 april tot 20.00 uur. Volwassenen € 6,00 en kinderen € 3,00.
 
Stad in bloei
Vrijdag 12 april staan de wagens van het bloemencorso vanaf 16.00 uur in Noordwijkerhout. Daar wordt om 21.00 uur het startschot gegeven voor een verlichte ronde door dit dorp. Zaterdag 13 april start om 9.15 de 40 kilometer lange tocht van het Vuurtorenplein in Noordwijk totdat hij 's avonds om 22.00 uur eindigt bij Raaks in Haarlem. Zondag staan de praalwagens nog de hele dag in het hart van bloemenstad Haarlem.
De intocht van het Bloemencorso Bollenstreek in het weekend van 13 en 14 april wordt door de stad aangegrepen voor een afwisselend cultureel programma.
- Zo is er de ZontaWalk, een wandeling van ongeveer 3 kilometer, die je op de zaterdagavond dwars door de historische binnenstad leidt naar bijzondere plekjes met (buiten)optredens. Duur: ongeveer 2 uur, kosten: € 10,00. Je kan starten tussen 19:00 en 20:00 uur, start en finish zijn op Prinsenhof 1, 2011 TR Haarlem.
- Het DJ-en feestcollectief Je Suis Energy houdt een parade met spectaculaire straatacts.
- Voor families is er zaterdag een muzikaal Kindercorso op de fiets, waarvoor iedereen zich kan aanmelden.
- En voor wie zich verder in de geschiedenis van de stad en de tulp wil verdiepen, biedt de VVV een Tulpomania-wandeling, die je ook als gratis audiotour kunt downloaden.