Spo Dee O Dee + The Burning Stash

Spo Dee O Dee + The Burning Stash

Spo Dee O Dee Reünie-Tour 2020

Spo Dee O Dee (een cocktail van rode wijn en bourbon) wordt in 1988 opgericht door gitarist Ross Curry, bassist Ralph Brink en drummer Jan Holtman. De aanvankelijke zoektocht naar een zanger wordt gestaakt wanneer Ralph zegt dat Ross een geweldige strot heeft en zijn nummers zelf moet zingen.
In de geest van die tijd mengt het trio heavy rock-invloeden uit de 70’s met funk en soul. Spo Dee O Dee klinkt direct eigenwijs en bezield en straalt veel zelfvertrouwen uit. Brink en Holtman zijn een solide en swingend ritmetandem waarop Curry zijn uitzonderlijke talent op gitaar en zang kan etaleren.

Op de Amsterdamse podia maakt de drie-eenheid al snel naam, waarna ook de alternatieve radiostations ze ontdekken en de eerste single ‘Colours’ op een live-verzamel cd van de VPRO terecht komt. In 1991 neemt Spo Dee O Dee in Hamburg het debuutalbum ‘Going Walkabout’ op, dat wordt geproduceerd door Richard Jansen van de Fatal Flowers. Na de release volgt een tour langs de Nederlandse kernpodia. Ook België slaat aan op de band die ‘in slepend tempo een dierlijke rauwheid laat horen’ (Hester Carvalho, NRC). Spo Dee o Dee wordt zelfs als support-act van de dan nog onbekende Black Crowes ingehuurd om Paradiso lekker vol te krijgen en vult niet veel later de Grote Zaal van de poptempel geheel op eigen kracht.

De groeiende populariteit vraagt om een nieuw album. In 1993 verschijnt ‘Second Coming’. Op dit tweede album neemt de band meer ruimte voor improvisatie en worden live opgenomen jams tot songs uitgewerkt. Wederom zet de band een stap richting een groter publiek, zeker wanneer radio 3 DJ Rob Stenders de single ‘Lady Sleep’ oppikt en het ‘de Nederlandse Under the Bridge van de Red Hot Chili Peppers' doopt. De song krijgt veel airplay en al wordt het net geen hit, Spo Dee O Dee is nu een gevestigde naam in de Nederlandse rockscene. Wanneer Spo Dee O Dee de kans krijgt om op te nemen in Dublin met Flood, de opnametechnicus van U2, laait het vuur weer op maar door domme materiaalpech komt er niets van terecht en keren ze zonder opnamen terug naar Amsterdam. Kort daarop besluiten ze dat het mooi is geweest. De reeds geboekte shows worden nog wel afgewerkt, maar in 1995 speelt het legendarische trio voor het laatst.

Nu, 25 jaar later pakt Spo Dee O Dee de draad weer op. Groot nieuws dus voor de fans en voor alle liefhebbers van gruizige, groovy rock: Vanaf januari 2020 doet de band met hun reünie-tour de grote Nederlandse podia aan. De nieuwe single verschijnt reeds in december.

Support: The Burning Stash
Vier rasartiesten met een uitlopende muzikale achtergrond, die elkaar helemaal gevonden hebben in het rock-genre. Hun geluid is grillig; rustige, breekbare passage gaan natuurlijk over in energieke versnellingen. Dankzij haar muzikale bagage is The Burning Stash uitstekend in staat om grenzen van het genre te verkennen.

De mannen verassen met hun nummers die je nog nooit gehoord hebt, maar toch klinken alsof je ze al jaren kent. 'Deze gasten snappen hoe het werkt', zei een toeschouwer na afloop van een optreden. En zo is het. Vooral live komt hun volle geluid extra goed tot zijn recht.

Spo Dee O Dee + The Burning Stash

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.