Concert in de barokkerk Zwillbrock

Concert in de barokkerk Zwillbrock

Het Ensemble ‘The Great Charm‘ geeft op zondag 26 januari om 16.30 uur een concert in de Barokkerk St. Franciscus (48691 Vreden – Zwillbrock 9) met muziek uit de 17e en 18e eeuw. Er spelen Gudrun Herb, blokfluiten en traverso; Baldrick Deerenberg, blokfluiten; Frank Wakelkamp, barokcello en viola da gamba en Vaughan Schlepp, klavecimbel. Het thema van het concert is “een muzikale reis door Europa”, met werken van J.S. Bach, W.F. Bach, Couperin, Picchi, Purcell, Stadlmayr en Vivaldi.

Alle vier de musici hebben zich solistisch en in vele kamermuziekensembles onderscheiden (o.a. Huelgas Ensemble (Paul van Nevel), Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe), Nederlandse Bach Vereniging, Concerto d’Amsterdam).
De toegang is gratis.
Vanaf 1600 ontwikkelden zich puur instrumentale muziekvormen, zonder gebruik van de menselijke stem en tekst. De “sonata da chiesa” ofwel kerksonate, werd vaker tussen delen van de mis uitgevoerd. Het concert begint charmant met een dergelijke (trio)sonate van de Italiaan Antonio Bertali, die als violist aan de Weense Hofkapel werkte. Ook klinkt er een canzone met speelse imitaties en echos van Johann Stadlmayr, die aan de Hofkapellen van Salzburg en Insbruck werkte. “The Great Chaconne van Purcell” is een harmonisch bijzonder gewaagd werk. François Couperin keek met zijn Cyclus “Les Nations” en de titels: „La Françoise“, „L’Espagnole“, „L’Imperiale“ en „La Piémontoise“ over de grenzen van zijn land. In de zeer virtuose, concerterende triosonate van Vivaldi worden mooie melodieën afgewisseld met levendige energie. Het concert sluit af met één van de beroemde orgelsonates van J.S. Bach in een prachtige bezetting met fluiten, klavecimbel en viola da gamba.

Concert in de barokkerk Zwillbrock

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.