Opening Levenslicht in Vesting Toren

Opening Levenslicht in Vesting Toren

Opening herdenkingsmonument Levenslicht in de Grote Toren in Vesting Gorinchem

Levenslicht in Grote Toren

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Gorinchem, is van 25 tot en met 27 januari 2020 het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Grote Toren. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comit 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Gorinchem zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.
Opening en locatie
Op zaterdag 25 januari 2020 om 13.00 uur wordt Levenslicht door burgemeester Reinie Melissant onthuld in de Grote Toren. Na afloop van de onthulling neemt stadsgids Dick Bosch genteresseerden mee voor een wandeling langs historische locaties met een link naar de Tweede Wereldoorlog. De Grote Toren is als locatie gekozen omdat er een herdenkings-, bezinnings- en ontmoetingscentrum in gevestigd is. Het monument is op zaterdag 25 januari en zondag 26 januari van 13.00 uur tot 17.00 uur en op maandag 27 januari van 10.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken.

Opening  Levenslicht in Vesting Toren

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.