PAX The Humanoid

PAX The Humanoid

Zijn verhaal vertelt hoe tegenslagen de man maken; hoe zijn epileptische jeugd hem heeft gemaakt tot de artiest die hij vandaag is. Met bandleider en buitengewone toetsenist Niels Broos aan het roer, vatten vier bandbroeders zijn muziek en onmiskenbare drive in een kippenvelwekkende show.
PAX the humanoid​ is altijd een outsider geweest. Als zesjarige epilepticus besteedde al zijn vrije tijd thuis achter de drums terwijl zijn leeftijdsgenoten buiten het leven ontdekten. Na zijn genezing bleef de wereldvreemde puber zich al vluchtend van pesterijen verder isoleren. Op zolder behing de jonge vreemdeling de muren met ontelbare A4-tjes vol Engelstalige blokletters. Poëtische lyrics geïnspireerd op Jay-z’s ​Reasonable Doubt​, The Roots’ ​Things Fall Apart​ en Common’s Like Water For Chocolate kwamen steeds dichterbij een eigen stijl. ​PAX the humanoid​ identificeerde zichzelf in de emancipatie van de underdog.

Tien jaar lang experimenteert hij van opera-escapades tot orkestrale freestyle, terwijl hij achter in de bus bouwt aan de muzikale vertaling van dat eeuwige gevoel van anders zijn; niet mens maar ​mensachtig​ zijn, enter; ​PAX the humanoid​.

Eén man wist door te dringen in dit proces. Beginnend met slechts een paar toetsenpartijen, liep de bijdrage van Niels Broos al snel uit de hand. De man ontpopte zich met een ongekende productiviteit en creativiteit als producer en bracht al zijn favoriete instrumentalisten aan boord. Niels nam PAX onder zijn vleugels om eindelijk een album af te maken en een band te stichten om ​the humanoid​ op de best mogelijke manier te presenteren; een tocht door een wereld laverend tussen eerlijke eenvoud en intense virtuositeit, tussen elektronica en organisme. Na 15 jaar ondersteunende rollen in grootse ontwikkelingen in de Nederlandse muziek, is het tijd voor de ultieme teamplayer om zijn zolderkamer uit te komen. Tijd voor de epilepticus om voor zichzelf op te komen. Eindelijk vertelt ​PAX the humanoid​ nu vol vuur zijn eigen verhaal. Ontroerend, onvermijdelijk en overweldigend.

PAX The Humanoid

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.