Fietstocht over winterse weide in Midden-Delfland
Fietstocht over winterse weide in Midden-Delfland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Pak je fiets, grijp je verrekijker en ga de stad uit voor een heerlijke fietstocht door de polders van Midden-Delfland, ingeklemd tusse Pak je fiets, grijp je verrekijker en ga de stad uit voor een heerlijke fietstocht door de polders van Midden-Delfland, ingeklemd tussen Delft en Rotterdam. In de winter wordt deze omgeving het tafereel van ongekende aantallen overwinteraars en de schitterende kleuren van de vele duizenden eenden.. Tussen Delft en Rotterdam ligt Midden-Delfland. Een open polderlandschap met een agrarische functie en rustige dorpjes. Het is een bijzonder gebied voor vogels en onze boswachters doen er alles aan om het nog aantrekkelijker te maken voor poldernatuur. Met de verrekijker in de hand springen we op de fiets op zoek naar overwinteraars.

Vogels kijken in Midden-Delfland

De afwisseling van weidegrasland, rietland, moerasbosjes, sloten en plassen maken Midden-Delfland aantrekkelijk voor veel verschillende soorten vogels – en ook andere diersoorten, zoals de haas. Vanaf de Markt in Delft trekken we met de fiets de polders in richting Schipluiden en omgeving. Op verschillende punten onderweg stappen we even af om de natuur goed te kunnen bekijken. Het voornaamste doel zijn de overwinteraars die massaal naar het gebied komen tijdens de relatief milde Nederlandse winters.

Natuur in de Randstad

Ingeklemd tussen steden en infrastructuur is Midden-Delfland een zeldzaam stuk open landschap in een van de meeste verstedelijkte gebieden ter wereld. De natuur trekt zich van die verstedelijkte omgeving niets aan: het gebied staat bekend om zijn grote groepen overwinterende ganzen en eenden, en de voor het Nederlandse polderlandschap zo karakteristieke weidevogels.

Tips van de boswachter tijdens het fietsen

  • Neem je verrekijker mee. Het weidse polderlandschap biedt prachtige vergezichten; daarmee staan we niet altijd pal naast de dieren. Vanaf een aantal uitzichtpunten kunnen we de natuur met de verrekijker heel goed dichterbij halen;
  • Neem een flesje water mee;
  • Kom met een fiets waarmee je comfortabel zo’n 25 kilometer kunt fietsen;
  • In deze tijd van het jaar kan het nog koud zijn, kleed je voldoende warm aan. ‘Laagjes’ zijn ideaal;
  • Het fietsen duurt ongeveer 3 uur;
  • Ongeveer halverwege pauzeren we in Schipluiden;
  • De start is op de Markt in Delft voor de Nieuwe Kerk;
  • Zonder tegenbericht gaat de activiteit altijd door.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Fietstocht over winterse weide in Midden-Delfland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.