Expositie Doet Boersma & Ruth Vulto-Gaube

Expositie Doet Boersma & Ruth Vulto-Gaube

Er is een zeer bijzondere expositie aanstaande bij Galerie Bax Kunst. Deze zomer is “Groots in ‘t Klein” een publiekstrekker voor Súdwest-Fryslân. In deze tentoonstelling worden honderden kunstwerken getoond van toonaangevende kunstenaars. Alle kunstwerken uit de expositie kunnen na aanschaf meteen meegenomen worden.

Fertile Soil

Doet Boersma (1958, Wjelsryp) is een Friese landschapsschilder met passie. In het thema landschap kan Doet haar kunstenaarschap kwijt: kleur, vorm, sfeer (van veelal het Friese landschap), dynamiek en abstracties. Dit resulteert in een bombardement van kleur, want zij is een colorist als geen ander, maar ze schuwt ook ingetogenheid niet.

In haar nieuwste werk poogt Doet in haar schilderijen het “onzichtbare” zichtbaar te maken, zoals de grote metamorfoses in de natuur van seizoenen, kleuren, zaden, groei, wortels en vruchtbare aarde. Grotendeels abstract heeft zij de bewegingen van het aanstormend voorjaar en de pioniers beplanting weergegeven.
Het is een uitdaging om het bovenstaande fijnzinnig in elkaar passende systemen in kunst te vatten. Waarvan zij vermoedt dat alleen kunst deze magnifieke grootsheid kan benaderen. Dit thema raakt niet uitgeput.

Doet Boersma doorliep de lerarenopleiding (tekenen en handvaardigheid) Ubbo Emmius in Leeuwarden en de Kunstacademie Minerva in Groningen. Zij werkt en exposeert inmiddels regelmatig als ‘artist in residence’ in het buitenland, zoals in Ierland, China, Portugal, Italië en de USA. Ze is naast schilder ook artistiek leider en directeur van Kunstacademie Friesland.

Sculpturen van Steen, Hout en Brons


Vijfentwintig jaar geleden verruilde beeldhouwer Ruth Vulto Gaube haar leven in het bruisende hart van Berlijn met een idyllisch plekje in het weidse Friese landschap. Hier vindt zij de concentratie en de puurheid die in haar kernachtige beelden te beleven zijn.

Een groot internationaal netwerk en regelmatige exposities, ook in het buitenland, laten haar actief deelnemen in de ontwikkeling van de hedendaagse kunst en geven haar de gelegenheid om gedachten en ideeën uit te wisselen met andere kunstenaars.

In Friesland is het atelier van Ruth Vulto Gaube in Workum sinds jaren een ontmoetingsplek voor kunst-geïnteresseerden, waar, onder haar begeleiding, beelden van hoge kwaliteit ontstaan en gesprekken over kunst en cultuur gehouden worden. De hoeveelheid van activiteiten en projecten waar Ruth Vulto Gaube andere mensen bij betrekt geven er een beeld van hoe belangrijk het voor haar is om beeldende kunst en dialoog met elkaar te verbinden.

Expositie Doet Boersma & Ruth Vulto-Gaube

R. Bax