Ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op Gooilust


-advertentiepositie-



Ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op Gooilust

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ga mee met de boswachter door het Bos van Blaauw en ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op buitenplaats Gooilust in s-Gra Ga mee met de boswachter door het Bos van Blaauw en ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op buitenplaats Gooilust in ‘s-Graveland. Deze twee uur durende wandeling, inclusief een bezoek aan de uit 1823 daterende Siertuin, is voor volwassenen.. Ga mee met de boswachter door het Bos van Blaauw en ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op buitenplaats Gooilust in ‘s-Graveland. Deze twee uur durende wandeling, inclusief een bezoek aan de uit 1823 daterende Siertuin, is voor volwassenen.

De aanduiding “Bos van Blaauw” doet vermoeden dat Frans Blaauw eigenaar was van buitenplaats Gooilust. Hoewel hij zeker zijn stempel heeft gedrukt op deze prachtige buitenplaats, was Frans niet de rechtmatige eigenaar van Gooilust. Dat was zijn echtgenote Louise Six. Zij erft in 1895 buitenplaats Gooilust van haar tante Margaretha Cover. Zo kreeg Frans Blaauw buitenplaats Gooilust in zijn schoot geworpen.

180 jaar oude Ginkgo's

Frans Blaauw verzamelde dieren, planten en bomen. Die haalde hij uit verre en nabije streken. De sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar. Bewonder de Aha, waarmee de gnoes op afstand werden gehouden. Tijdens deze excursie breng je ook een bezoek aan de ommuurde Siertuin. Het is niet alleen een Arboretum, maar tevens een tuin met fraaie waterpartijen en bijzondere flora. Je kunt er o.a. 180 jaar oude Ginkgo’s bekijken.  

Nalatenschap

Het huwelijk tussen Frans Blaauw en Louise Six was geen gelukkig huwelijk. Frans probeert meerdere malen zijn vrouw, met een krankzinnig verklaring, onder curatele te stellen. Zo hoopte hij de erfenis veilig te stellen en uiteindelijk toch rechtmatig eigenaar te worden van buitenplaats Gooilust. Daar stak Louise een stokje voor!

Hoe dit afloopt en welke rol Natuurmonumenten gespeeld heeft in deze kwestie, ontdek je tijdens de excursie.

Handig om te weten

  • Let op; deze excursie start bij de witte slagboom "Gooilust, oprijlaan Gooilust" (Zuidereinde 49, 1243 KL 's-Graveland)
  • Verkoop van tickets uitsluitend online.
  • Honden kunnen niet mee.
  • Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent.
  • Wil je zelf met een groep op pad? Kijk dan bij onze groepsuitjes.

Let op!

Wij volgen bij alle activiteiten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde afstand gehouden. Houd je aan de richtlijnen:

  • Houd afstand
  • Was/ontsmet je handen bij het betreden van een locatie van Natuurmonumenten
  • Was/ontsmet je handen regelmatig gedurende de dag en in ieder geval na hoesten, niezen, voor en na het eten en toiletgebruik
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die weg in afvalbakken
  • Nies en/of hoest in je elleboog
  • Kom niet naar een locatie van Natuurmonumenten als je verkoudheidsklachten hebt

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op Gooilust
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.