Ontdek Fort Nieuwersluis

Ontdek Fort Nieuwersluis

Ontdek zondag 15 mei het verhaal van de Hollandse Waterlinies en de boeiende geschiedenis van Fort Nieuwersluis. En ervaar hoe -ten tij Klein dorp met grootse geschiedenis

Op Fort Nieuwersluis komt de veelbewogen geschiedenis van dit kleine dorpje tot leven. Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds 2021 behoort deze waterlinie tot het UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. De fortengidsen vertellen je het bijzondere verhaal over de strategische inzet van water bij de verdediging van ons land. Onderdelen van dat verhaal zijn het torenfort, de bomvrije kazerne en remises op het fortterrein.
Historie en natuur komen samen

Geschiedenis en natuur komen samen op deze unieke plek. Waar vroeger soldaten verbleven of kanonnen werden opgeslagen, overwinteren nu vleermuizen. Ook ringslangen, ijsvogels en fazanten vinden een thuis op het fortterrein. Kijk vanaf het uitkijkpunt uit over de schootsvelden, die destijds open moesten blijven om de vijand van verre te zien aankomen.

BB-beleving

Wist je dat de bomvrije kazerne tijdens de Koude Oorlog is gebruikt als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB)? Deze Nederlandse organisatie voor civiele bescherming werd gerund door vrijwilligers en zou in geval van (atoom)rampen het volk waarschuwen en hulp verlenen. Door middel van de BB-Beleving kun je zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in deze commandopost te werken. Tijdens de rondleiding krijg je bovendien een exclusief kijkje op de plek waar de BB-leden sliepen, aten en werkten. Ontdek dit bijzondere stukje hedendaagse geschiedenis

Combineer jouw bezoek met een korte wandeling op of om het fort n met een bezoek aan de Kazernekeuken, waar je goede koffie, bijzondere thee en heerlijke taartjes kunt bestellen.

Ontdek Fort Nieuwersluis

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.