1

Valkhof Museum: Into the Black Hole


-advertentiepositie-Valkhof Museum: Into the Black Hole

Betreed het ruimtevoertuig, laat de zwaartekracht los en neem een duik Into the Black Hole. Zwarte gaten stellen ons bevattingsvermogen op de proef en roepen vragen op over ons eigen bestaan. Ze zijn het punt waar de wetenschap eindigt en de verbeelding begint. Into the Black Hole brengt wetenschap en hedendaagse kunst samen om je het mysterie van het zwarte gat te doen ervaren.

De nachtelijke hemel wijst zeelieden de weg, inspireert kunstenaars, voedt godsdiensten en prikkelt wetenschappers. Inmiddels kunnen we ver voorbij de sterren kijken en weten we dat het in de ruimte wemelt van dingen die we níet kunnen zien: donkere materie. Een zwart gat laat zich ook met de beste telescopen niet observeren omdat het alles in zijn omgeving opslokt: planeten, sterren en zelfs licht. Het was dan ook een wereldwijde sensatie toen in 2019 de eerste ‘foto’ van een zwart gat kon worden gepresenteerd. Hoogleraar Astrofysica Heino Falcke van de Radboud Universiteit stond, als lid van de internationale samenwerking Event Horizon Telescope (EHT), aan de wieg van deze ontdekking.

Into the Black Hole neemt je mee op reis naar een zwart gat. Vanaf aarde, langs de sterren en dwars door de kosmos volg je verschillende routes naar dit fenomeen. Hoe ontstaat een zwart gat? En welke rol spelen zwarte gaten in het universum, en dus ook in ons bestaan? Kunstwerken van Annette S. Lee en Erik Odijk laten zien dat het duiden van de kosmos van alle tijden en culturen is. Black Quantum Futurism werpt geïnspireerd door Afrikaanse kosmologieën een nieuwe blik op zwarte gaten en daagt daarmee de westerse wetenschappelijke blik uit. En in de immersieve en explosieve installatie van Marshmallow Laser Feast ervaar je het zwarte gat van heel dichtbij.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Radboud Universiteit.

 Bezoek valkhofmuseum.nl

Foto: Valkhof Museum © Stef Verstraaten
Foto: Valkhof Museum © Stef Verstraaten