Anton Corbijn – MOØDe




Anton Corbijn – MOØDe

De modewereld door de lens van Anton Corbijn. Van 22 december 2023 tot en met 20 mei 2024 zijn in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen ruim 200 mode gerelateerde foto’s te zien van deze toonaangevende fotograaf en filmmaker. In de tentoonstelling MOØDe zijn ook portretten te zien die Corbijn maakte van o.a. Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen en Naomi Campbell.  

In de tentoonstelling MOØDe presenteert Anton Corbijn (Strijen, 1955) foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre (tussen 1979 – 2023) waarin hij de cross-over verkent tussen portretfotografie en de modewereld. Hierbij omarmt Corbijn de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin. Corbijn is een bewonderaar van modefotografen zoals Irving Penn, Nick Knight, Peter Lindbergh, Paolo Roversi en Helmut Newton. Waar deze fotografen meestal naast modefoto’s ook wel portretten maken is het bij Corbijn juist andersom: hij is een portretfotograaf die af en toe een bezoekje brengt aan de modewereld. 

Fotografie speelt een hoofdrol in de wereldwijde modecultuur en -industrie. Fotografie bepaalt in grote mate hoe we naar een modeontwerp kijken en wordt door ontwerpers ingezet om hun visie en visuele identiteit kracht bij te zetten. De trendgevoelige en steeds veranderende modewereld werkt samen met fotografen en beeldend kunstenaars die niet alleen de realiteit vastleggen, maar haar ook creëren. Voor de fotografie is het eigen visuele universum van die modewereld dan weer een heel dankbaar onderwerp. Met MOØDe bewijst Anton Corbijn dat mode overal is.  

“Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode hoort er steeds meer bij. We nemen allemaal ’s ochtends een beslissing over wat we aan zullen trekken, al is het maar een hoed of een zwart T-shirt. Mode is niet altijd met hoofdletters gespeld.” — Anton Corbijn 

 Bezoek cobra-museum.nl

Anton Corbijn – MOØDe
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.