Buitenexpositie Linie van Boven in Gorinchem
Buitenexpositie Linie van Boven in Gorinchem

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Buitenexpositie Linie van Boven in Gorinchem

Van 9 mei t/m 4 juli 2024 is de rondreizende expositie Linie van Boven te zien Buiten de Waterpoort in Gorinchem. De expositie bestaat uit 24 luchtfotos van onderdelen van de Oude Hollandse Waterlinie, zoals vestingsteden, sluizen en schansen. Ook de vesting Gorinchem maakt onderdeel uit van de expositie. Voor scholen of (groot)ouders met (klein)kinderen is tevens een leerzame kinderspeurtocht gemaakt met diverse vragen over de doeken. Deze is te downloaden op linievanboven.nl of tijdens openingstijden (woensdag t/m zondag) op te halen bij petit-restaurant Boulevard, vlakbij de expositie. Kids krijgen bij het inleveren van de speurtocht een leuk aandenken mee naar huis (zolang de voorraad strekt). Op linievanboven.nl lees je tevens meer informatie over hetgeen je op de doeken ziet.

De beleving van onze omgeving is vanaf de grond volkomen anders dan vanuit de lucht. Het verrassende perspectief van bovenaf toont een uniek en door de mens ingericht landschap met veel water. Verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap worden vanaf hoogte goed zichtbaar. Je ziet dan hun bijzondere vormen en strategische ligging en ontdekt de diversiteit. De geometrische stervormen van 17de-eeuwse vestingsteden veranderden geleidelijk tot de bladvormige 19de-eeuwse forten. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders kan je je de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen. Je ziet de fijnmazige polderstructuur met dijken, kaden, vaarten en sloten waardoor ons land droog wordt gehouden en waarmee in tijden van oorlog de militaire inundaties werden gerealiseerd.

In 1672 werd de Nederlandse Republiek door vier buurlanden aangevallen. Om Holland te beschermen werden polders onder water gezet. Deze waterlinie strekte zich uit van Muiden tot voorbij Woudrichem en kreeg later de naam Oude Hollandse Waterlinie. Onder leiding van de Staten van Holland en prins Willem III van Oranje groeide de waterlinie in de zomer van 1672 uit tot een onoverkomelijke waterhindernis. De waterschappen leverden kennis over effectief watermanagement, en veranderden eeuwenoude waterbeheersingssystemen in een uniek militair instrument. In de loop van 1672 en 1673 werd er op veel plaatsen aan de Oude Hollandse Waterlinie gevochten; onder meer bij Muiden, Nieuwersluis, Woerden en Gorinchem. Na anderhalf jaar verlieten de Fransen de Nederlandse Republiek. In de achttiende eeuw werd de Oude Hollandse Waterlinie verder ontwikkeld, en werden Naarden, Woerden, Oudewater en Leerdam betrokken bij de waterlinie. Na 1815 werden grote delen van de Oude Hollandse Waterlinie opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie waarmee voortaan ook Utrecht werd beschermd.

Speurtocht afhalen bij Boulevard
Voor kinderen is er een leuke en leerzame speurtocht gemaakt, waarbij de kids langs de doeken moeten struinen en zich moeten verdiepen in de historie van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze kan opgehaald worden bij petit-restaurant Boulevard, op 100 meter lopen vanaf de expositie. Na het invullen van de vragen krijgen de kleine speurneuzen bij Boulevard nog een kleine attentie mee (zolang de voorraad strekt). Zo is de expositie interessant voor jong & oud. Bij Boulevard kan je bovendien voor of na de expositie genieten van een heerlijk versgebakken frietje, diverse snacks, belegd broodje, tosti of een lekker ijsje. Boulevard is van woensdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Meer informatie over Boulevard op boulevard-gorinchem.nl .

De rondreizende expositie Linie van Boven is ontwikkeld door Stichting Liniebreed Ondernemen met financile steun van de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland.

 Bezoek forten.nl

Buitenexpositie Linie van Boven in Gorinchem
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.