Het Nederlands Strijkersgilde - een Tweede Thuis
Het Nederlands Strijkersgilde - een Tweede Thuis

Van hemelse klanken tot aardse dansen, het komt allemaal langs in het concert van het Nederlands Strijkersgilde. Met werken uit de 20e en 21e eeuw laat het Nederlands Strijkersgilde onder leiding van Konradin Herzog je de veelzijdigheid van een strijkorkest horen. Harpist Joost Willlemze zal soleren in het Lyra Angelica van Alwyn.

De rode draad door het programma is het vinden of bieden van een tweede thuis. In ‘Variations on a Theme of Frank Bridge’, beschrijft Benjamin Britten met muziek het karakter van zijn leraar bij wie hij een tweede thuis vond. Voor William Alwyn boden de hemelse harpklanken van ‘Lyra Angelica’ die uit zijn pen vloeiden een toevluchtsoord in een muzikaal landschap van atonale muziek. Waar Erwin Schulhoff, die ‘Fünf Stücke für Streichquartett’ componeerde, geografisch een tweede thuis hoopte te vinden, liet Rick van Veldhuizen zich inspireren door het vinden van een tweede thuis bij een ander in zijn stuk ‘mais le corps taché d’ombres’.

Het Nederlands Strijkersgilde is een strijkorkest dat zich toelegt op het uitvoeren van composities uit de 20e en 21e eeuw. Ieder jaar komt het orkest in wisselende samenstelling bij elkaar om intensief te repeteren aan een nieuw programma. Het grote enthousiasme van de spelers en de bevlogen leiding van dirigent Konradin Herzog, maken dat er in korte tijd een hoog niveau wordt bereikt.

Naast strijkinstrumenten speelt ook de harp een centrale rol in dit programma, waarin het Lyra Angelica, een concert voor harp solo en strijkorkest van William Alwyn te horen zal zijn. Daarnaast is het ‘mais le corps taché d’ombres’ van Rick van Veldhuizen een stuk voor strijkorkest én harp, en zal er tijdens dit stuk ook een harpist in het strijkorkest te vinden zijn.
De solist die in Lyra Angelica zal spelen is Joost Willemze. Joost is een van de grootste Nederlandse harptalenten en won al vele prijzen zoals de Dutch Classical Talent Award en de GrachtenfestivalPrijs.

 Bezoek nederlandsstrijkersgilde.nl

Fotograaf: Nic Limper
Fotograaf: Nic Limper