Het waargebeurde oorlogsverhaal van verzetsheld Hetty van der Togt komt tot leven op het podium. Als negentienjarige jongedame werd Hetty in het laatste oorlogsjaar in 1944 gevangen genomen vanwege het verspreiden van illegale krantjes. In de verschillende gevangenissen en kampen hield zij een dagboek bij over haar belevenissen in die verschrikkelijke periode. Ze schreef over alles wat ze meemaakte in telegramstijl en smokkelde deze fragmenten tijdens haar gevangenschap overal mee naartoe.
De fragmenten komen tot leven in de indrukwekkende dansvoorstelling Dagboek 44 45. Een verhaal over verzet, verraad, verdrukking en verdriet, maar vooral over hoop.
Choreografen Haya Maëla en Lene van Alten laten de dansers de belevenissen van Hetty van der Togt herleven, zodat die herinnerd worden, maar vooral ook voelbaar zijn voor het publiek. Hetty, en velen met haar, kwamen in verzet tegen de bezetter, die mensen hun vrijheid en menselijkheid afnam. Anno nu kunnen we onszelf afvragen hoe wij in verzet komen tegen onverschilligheid en egocentrisme. Door deze lens vormt dit dansstuk een teken van verzet. Als tegenwicht voor groeiende onrust. Door de nadruk te leggen op schoonheid, samenzijn en verbinding.
'Dagboek 44 45' door Dansgroep Haarlem

Foto: Studio Rutger Vos

Foto: Studio Rutger Vos