Online tentoonstelling:De Romeinen in Brabant
Online tentoonstelling:De Romeinen in Brabant

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Romeinen in Brabant
Zo rond 50 voor Christus komen de Romeinen voor het eerst aan in het gebied dat we nu Noord-Brabant noemen. Hun verblijf heeft sporen nagelaten die we vandaag de dag nog steeds tegenkomen.

In 57 v. Chr. trokken Romeinse legers het gebied binnen dat nu Noord-Brabant heet. De mensen die toen in Brabant woonden, maakten waarschijnlijk deel uit van het volk van de Eburonen. Brabant was in die tijd een onherbergzaam gebied met moerassen en dichte bossen. 

De Romeinse periode heeft duidelijke overblijfselen achtergelaten in het huidige Noord-Brabant. Denk bijvoorbeeld aan de grafheuvel bij de Romeinse villa van Hoogeloon, de monumentale overblijfselen van de tempels van Empel en Kessel en van de brug bij Cuijk of de altaarstenen die verspreid door de provincie gevonden zijn. Bovendien komen er nog regelmatig kleine vondsten aan de oppervlakte.

In de loop van de derde eeuw begon het Romeins gezag in Brabant te wankelen. Interne machtsstrijd destabiliseerde het hele Rijk en binnenvallende groepen profiteerden hiervan om de grenzen over te steken. Af en aan konden Romeinse keizers hun gezag over het huidige Brabant herstellen, maar in 401 trok de Romeinse generaal Stilicho alle reguliere Romeinse troepen terug uit de noordwestelijke provincies. In 476 kwam er definitief een einde aan het Westromeinse keizerschap.

Ontdek op deze pagina meer over de Romeinen in Noord-Brabant.

 Bezoek www.brabantserfgoed.nl