400 jaar Romeins baden in Thermenmuseum

400 jaar Romeins baden in Thermenmuseum

Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je in een Romeins badhuis, in de nieuwe, ultra-realistische expositie rond het thema 400 jaar baden die vanaf 10 oktober te zien is in het Thermenmuseum in Heerlen. Ster van de show is het recentelijk volledig gerestaureerde Romeinse badhuis in het museum.

Vier eeuwen badhuis
De nieuwe expositie vertelt het verhaal van vier eeuwen badhuis. Als bezoeker word je meegenomen in alle ontwikkelfasen: vanaf het ontstaan tot en met alle aanpassingen door de honderden jaren heen. Waarom werd het hier gebouwd? Wat gebeurde er, hoe werd het gebruikt, wie kwamen er door de eeuwen heen en waarom? Waarom werd het op enig moment verbouwd, en hoe gebeurde dat dan?

Hyperrealistische technieken
De bezoeker kijkt niet alleen zelf terug in de tijd, maar kan ook door de ogen kijken van de archeoloog die op zoek is naar het antwoord op al deze vragen. Dat kijken mag je letterlijk nemen. De expositie maakt gebruik van moderne, hyperrealistische technieken, waarbij je als bezoeker in een ronde ruimte staat en dankzij 360 graden videobeelden het idee hebt dat je live in het badhuis staat. De techniek die hiervoor is gebruikt, is dezelfde die is ingezet bij de nieuwe Disney-serie The Mandalorian.

Vernieuwingen in het Thermenmuseum
De nieuwe expositie is een volgende stap in de vernieuwingen van het Thermenmuseum. Het badhuis is recentelijk in nauwe samenspraak met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed volledig gerestaureerd: 150 beschadigde plekken en honderden meters muren zijn hersteld. Met gekleurd grind zijn diverse onderdelen, zoals de zuilengalerij, winkeltjes of de werkplek van de arts, extra geaccentueerd. De glazen puien van het museumpand zijn verduisterd om alles maximaal tot zijn recht te laten komen. Verder is er een 96 meter lang houten looppad met glazen doorkijkjes gemaakt over de site. Je staat op bijna-aanraak-afstand met je neus bovenop de koud- en heetwaterbaden, vloerverwarmingen, zwembad, massageruimten en winkeltjes.

Bezoekersaantallen stijgen flink
Bij het publiek is dit alles niet onopgemerkt gebleven: in de maand juli van dit jaar kreeg het museum drie keer zoveel bezoekers als afgelopen jaar. Deze groeiende belangstelling voor het Romeinse verleden is mede te danken aan de inspanning van de gemeente Heerlen om de geschiedenis van Coriovallum (de Romeinse naam van wat nu Heerlen is) nadrukkelijk over het voetlicht te brengen.

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen

Openingstijden
Maandag:gesloten m.u.v. Paasmaandag en Pinkstermaandag
Dinsdag t/m vrijdag:10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag, feestdagen:12.00-17.00 uur400 jaar Romeins baden in Thermenmuseum

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.