1

Tussen Grebbeberg en Uruzgan

Overzichtstentoonstelling tekenaar Fritz Behrendt in Legermuseum Delft

Het Legermuseum in Delft door

archief oud artikel 15 januari 2008 Delft, Zuid-Holland Nederlandse militairen in Afghanistan liggen onder vuur. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk: veel mensen vinden dat de soldaten daar niets te zoeken hebben. Politiek tekenaar Fritz Behrendt is bekend door zijn kritische tekeningen, onder meer over Nederlandse strijdkrachten in overzeese gebieden. Het Legermuseum in Delft toont van 17 januari tot eind mei een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Behrendt ziet zijn werk als een 'grafisch pleidooi voor meer menselijkheid'. De kunstenaar is in 1925 in Berlijn geboren en heeft meer dan vijftig jaar politieke tekeningen gemaakt. Zijn tekeningen stonden onder meer in het Algemeen Handelsblad, Het Parool, Vrij Nederland en De Telegraaf. De tentoonstelling in het Legermuseum laat een overzicht zien van zijn werk, met name over de tekeningen over het Nederlandse leger. Behrendts tekeningen geven vaak op humoristische wijze kritiek op het leger en de rol van Nederland in de internationale politiek. Om de tentoonstelling goed te begrijpen, is het goed om wat meer over het leven van Fritz Behrendt te weten.

Opgegroeid met oorlog

Behrendt verhuisde in de periode dat Hitler aan de macht kwam naar Nederland. Fritz was toen elf jaar oud. Na de oorlog zet hij zich in voor de wederopbouw van Joegoslavië. Daarna werkt hij, uitgenodigd door Oost-Berlijn, als illustrator en ontwerper voor de Freie Deutsche Jugend. Door zijn anti-stalinistische houding in het conflict met Joegoslavië werd Behrendt gearresteerd en een half jaar in een isoleercel opgesloten. Daarna komt Fritz Behrendt weer terug naar Nederland, om te werken als politiek tekenaar. Hij blijkt zeer succesvol als politieke cartoonist. Zijn vlijmscherpe tekeningen werden bekroond met meerdere nationale en internationale prijzen, zoals de prestigieuze 'UN-award voor beste politieke tekening'.

Kritisch

De tentoonstelling 'Tussen Grebbeberg en Uruzgan' laat vooral de tekeningen zien over het Nederlandse leger. Behrendt is kritisch over overzeese missies, zoals die in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, de Balkan en nu in Afghanistan. Onderwerpen als anti-kernwapendemonstraties, het NAVO-lidmaatschap en het imago van de Nederlandse soldaten komen aan de orde. De tentoonstelling begint met Behrendts vroegste werk (zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog) en eindigt met zijn meest recente tekeningen over de missie in Afghanistan.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 januari 2008 - 5499