1

Toppers onder de schaatsbanen

De leukste ijsbanen van Nederland #ijsbaan

Schaatsen bij De Scheg Redactioneel door

archief oud artikel 30 januari 2012 Toerisme Een winter zonder schaatsen is als een zomer zonder zwembad. Pak die ijzers uit het vet en beleef je eigen elfstedentocht. En of je nu de nieuwe Sven Kramer bent of een houten klaas met een stoeltje, schaatsen is het leukste uitje van de winter. DagjeWeg.NL vond de meest bijzondere ijsbanen van Nederland. Schaats je mee?

Schaatsen bij de Scheg

Jong en oud geniet op kunstijsbaan De Scheg van een middagje schaatsen. Vertoon je kunsten tijdens een flitsende ijshockeywedstrijd of suis met je noren over de grote 400-meterbaan. Op woensdag, zaterdag en zondag is er in het Noordpooltheater een bijzonder koude voorstelling te zien. Op de Noordpool zitten namelijk een stel onderzoekers, op zoek naar Dodoriticus. Maar er verdwijnt steeds van alles. Wat is hier aan de hand? 

Noordpool

Tijdens een tochtje over de schaatsbaan van Sportiom waan je je op de Noordpool. De schaatsbaan bestaat uit ijzige grotten en bevroren bergen. Eerst de berg op schaatsen en vervolgens via een schaatshelling terug naar de kade. Doe een warme muts op en wanten aan. Af en toe steekt er een koude poolbries op en dwarrelen er sneeuwvlokjes naar beneden. En wie weet ontmoet je de kerstman! Let op: schaatsen op noren is niet toegestaan.

Annamarie Thomas

Schaatsen op kunstijs en toch een mooie tocht door de natuur maken? Dat kan bij FlevOnice in Biddinghuizen. Hier beleef je vijf kilometer ijsplezier. De tocht gaat door de polder van Flevoland. Ook is er een krabbelbaan voor de allerkleinsten. De baan belooft honderd schaatsdagen per jaar. Redacteur Henk Meijer schaatste zelf een rondje op de baan, lees: Schaatspakken en wollen truien.

Helse elfstedentochten

Sfeervol buiten schaatsen doe je op de bekende Amsterdamse Jaap Edenbaan. De baan werd in 1961 geopend als derde kunstijsbaan in de wereld. De organisatie is trots op de sfeer van het buiten schaatsen. Hier trotseren schaatsers nog steeds wind en regen, net zoals op de helse elfstedentochten. Later is er aan de buitenbaan ook een binnenbaan toegevoegd.

Historie op het ijs

Het Friese Thialf is de bekendste schaatsbaan van Nederland. De grootste namen glijden hier met hun ijzers over het bevroren oppervlak. Maar ook voor houten klazen is de schaatsbaan een leuk dagje weg. Thialf beschikt over een 400-meterbaan een ijshockeybaan en een krabbelbaan. Hoewel de schaatsbanen misschien niet zo bijzonder ogen, sta je wel op het ijs waar grote schaatsers historie schreven!

Schaatsen als het vriest

Als het goed vriest zijn er natuurlijk nog veel meer plekken om te schaatsen. Denk eens aan de prachtige vijver voor het Jachthuis Sint Hubertus. Als die eenmaal bevroren is, beleeft jong en oud daar uren vol ijsplezier.

DagjeWeg.NL heeft het overzicht van alle schaatsbanen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2013-01-04 09:54:33 · Gepubliceerd: 30 januari 2012 - 3641