1

Het belang van behang

De verrassend boeiende geschiedenis van het behangpapier

Het CODA Museum Redactioneel door

archief oud artikel 25 september 2007 Apeldoorn, Gelderland Behang is kunst, vindt het CODA Museum in Apeldoorn. Behangpapier komt bovendien weer helemaal in de mode. In de tentoonstelling Behang, van Plint tot Plafond is de geschiedenis van het behangpapier letterlijk aan de muren geplakt. De tentoonstelling opende zaterdag 22 september en is tot 18 mei 2008 te bezoeken. Van 25 tot 30 september is de Woonbeurs in Amsterdam. Daar geeft CODA alvast een voorproefje van de behangkunstwerken.

Kunstenaars als Salvador Dali, Roy Lichtenstein, Le Corbusier en William Morris zijn bekend geworden door hun kunstwerken op doeken of papier, maar hebben ook prachtige stroken behangpapier ontworpen. Ook bekende Nederlandse kunstenaars, architecten en ontwerpers hebben behangpapier gemaakt. Toch zijn deze plakbare meesterwerken vrij onbekend. Daar komt, als het aan het CODA Museum ligt, nu verandering in. "Behang heeft een heel interessante geschiedenis en in de tentoonstelling hebben we papier uit allerlei tijden, culturen en stromingen", zegt Jeannette Sanders van CODA. Hedendaagse kunstenaars als Danielle Kwaaitaal en Studio Job exposeren op de tentoonstelling, maar er zijn ook ontwerpen van William Morris en Andy Warhol te zien.

Nagemaakt

Deze tentoonstelling is vooral heel bijzonder, omdat het behang 'groot' getoond wordt, vindt Sanders. “Normaal gesproken kun je heel zeldzame en oude patronen alleen in een stalenboek zien, maar wij hebben allemaal complete stroken behangpapier. Behangpapier blijft natuurlijk niet eeuwig mooi en goed, dus van sommige patronen was vrij weinig over. Wat we nog hadden, hebben we met hulp van de kunstacademie in Arnhem gereconstrueerd tot het oorspronkelijke formaat.”

Hip patroontje

In Behang, van Plint tot Plafond volgen de bloeiperiodes van behang elkaar op. Hierdoor valt op hoeveel behangontwerpers van verschillende perioden door elkaar beïnvloed zijn. Sommige vormen en patronen zijn zich door de tijd heen blijven bewijzen en steeds weer opnieuw geboren. Vooral de ontwerpen van William Morris (1843-1896) zijn nog altijd actueel. Veel elementen, zoals zijn organische en dierlijke motieven, komen vandaag nog terug in behangpapier. “Het is een openbaring om zoveel verschillende soorten behang te zien”, zegt Jeannette Sanders. “Ik was er, net als veel bezoekers, echt over verbaasd hoe mooi behangpapier kan zijn. Het is ook heel verrassend om te zien dat een patroon van heel vroeger nog steeds heel fris en modern kan zijn.”

De tentoonstelling blijf een half jaar hangen en regelmatig is er wat bijzonders in de expositiezaal te doen. “Zo nu en dan organiseren we bijvoorbeeld speciaal iets voor schoolreisjes.” Op 18 mei sluit Behang, van Plint tot Plafond. En dan? "Tja, dan moeten we het behang er weer afkrabben..."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 september 2007 - 2728