1

Supersoldaten

Tentoonstelling over 'Special Forces' in Legermuseum

Het Legermuseum in Delft Redactioneel door

archief oud artikel 26 november 2007 Delft, Zuid-Holland De commando's zijn de supersoldaten van het Nederlandse leger. Overal ter wereld voeren zij onder zware omstandigheden gevaarlijke opdrachten uit. Ze zijn gespecialiseerd in heftige actie, zoals parachutespringen, duiken, bergklimmen en contraterreur. Hoewel hun werk topgeheim is, laat het Legermuseum in Delft bezoekers vanaf 30 november kennismaken met de spannende wereld van de commando's. De tentoonstelling heet 'Special Forces' en is tot 11 mei 2008 te zien.

De tentoonstelling wordt op donderdag 29 november spectaculair geopend. Het KCT (Special Forces) uit Roosendaal geeft dan, onder het toeziend oog van generaal Dick Berlijn, een demonstratie van hun specialiteiten. Deze presentatie begint om 15.15 uur, en is voor iedereen gratis te zien rondom het pand van het Legermuseum. De commando's vormen een speciaal onderdeel van het leger en worden ingezet voor speciale operaties. In Uruzgan zit op dit moment ook een aantal commando's, die gevaarlijke en vaak geheime missies uitvoeren.

Sterke verhalen

Juist omdat veel van het werk van commando's geheim is, is de tentoonstelling 'Special Forces' bijzonder. De bezoekers krijgen uiteraard niet te zien waar de Nederlandse commando's op dit moment precies zijn, en wat voor opdrachten ze uitvoeren, maar het Legermuseum schetst wel een beeld van het werk van de Special Forces. Voertuigen, wapens, high-tech-uitrustingen en filmbeelden laten dit goed zien. In interviews vertellen commando's verhalen over gevaarlijke operaties, ontberingen, triomfen en tragedies. Als bezoeker sta je echt in de laarzen van de commando's. Er zijn verschillende area's nagebootst, waarin je kunt zien in welke situaties de Special Forces worden ingezet.

Supersoldaat worden?

In het Legermuseum kunnen bezoekers een test doen, om te kijken of zij zelf geschikt zijn voor het werk van commando. Die test is niet een enquêteformuliertje of zo, maar laat bezoekers aan den lijve ondervinden hoe het is om bij het team van de Special Forces te zitten. Vanuit een commandopost bereidt je een missie voor of je krijgt een bril op met nachtvizier, waarmee je een huis moet binnenvallen. Samenwerken is daarbij heel belangrijk. Op een aantal schermen worden Special Forces operaties gesimuleerd, waarin de bezoeker als commando moet optreden. Bezoekers kunnen dit doen in hun vrijetijdskleding, maar echte commando's hebben bij het gevaarlijke werk ook nog eens een loodzware bepakking. De complete uitrusting van een commando, inclusief kogelvrij vest, helm, bewapening en bepakking, is indrukwekkend om te zien.

Waarmee vult een Nederlandse scherpschutter op missie in Afghanistan al zijn vijftien jaszakken?


Het antwoord vind je tot 11 mei in het Legermuseum in Delft.

Een 'kikvorsman commando' met zijn duikuitrusting nog aan. bron: Legermuseum.nl

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 november 2007 - 7969