1

Museum Mesdag leent 'Breitner'

Schilderij voor het eerst sinds 1971 voor publiek te zien

Museum Mesdag Nieuws door

archief oud artikel 26 november 2007 Den Haag, Zuid-Holland Voor het eerst sinds 1971 is 'Gezicht op de Keizersgracht hoek Reguliersgracht' te zien. Museum Mesdag in Den Haag toont het schilderij van de Amsterdamse kunstenaar Breitner tijdens de expositie ‘Dwars door de stad'.

Het kunstwerk heeft het museum in bruikleen gekregen van een kunsthandelaar uit Ommen. Vanaf begin december zal het schilderij van de Amsterdamse schilder George Hendrik Breitner in Museum Mesdag te zien zijn. ‘Gezicht op de Keizersgracht hoek Reguliersgracht' wordt door het Haagse museum toegevoegd aan de al lopende tentoonstelling 'Dwars door de stad'.

Meesterwerk

Breitner, bekend om zijn kijk op het stadsleven in Amsterdam, schilderde het te leen gekregen schilderij omstreeks 1895. "De prachtig geschilderde achtergrond met de bruggen van de Keizersgracht en de Reguliersgracht, de rustieke sfeer van de Amsterdamse grachten en de elegante geklede dame op de voorgrond maken het schilderij tot één van Breitners meesterwerken", aldus Museum Mesdag.

Philips

Het schilderij is oorspronkelijk afkomstig uit de collectie van Anton Philips, oprichter van het Philips-concern. De Ommense kunsthandel kocht het kunstwerk eind oktober op een veiling van het Amsterdamse veilinghuis Christie's. Het bedrijf had 76.250 euro over voor het schilderij. Volgens Christie's was er nog nooit zo'n groot bedrag voor een 'Breitner' neergeteld.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 november 2007 - 737