1

Weg dit weekend

De uitstapjes van dit weekend op een rij

Redactioneel door

archief oud artikel 24 januari 2008 Dit weekend is er voor iedereen wel iets te doen. Het weer belooft mooi te worden en dat komt goed uit: op verschillende plekken in het land zijn namelijk leuke buitenactiviteiten. Bij Apenheul wordt de jaarlijkse 'erwtensoeptocht' georganiseerd en in natuurgebied De Wieden laat een eendenkooiker zien hoe je eenden lokt. Wie geen zin heeft om van huis te gaan, kan in de tuin of op het balkon vogels tellen.

Laatste kans

Een aantal leuke tentoonstellingen sluit volgende week. Grijp daarom dit weekend nog de kans om deze musea te bezoeken:
  • Noordbrabants Museum. De jaren zeventig herinneren we als een tijd van geitenwollen sokken, citroengeraniums en wijde pijpen. Maar ook van zelfontplooiing, idealisme en eindeloze tolerantie. Het Noordbrabants Museum staat de komende vier maanden in het thema van de roerige jaren zeventig. De tentoonstelling WAUW! is te bezoeken tot 27 januari.
  • Platform 21 in Amsterdam. De tentoonstelling Joyriding is daar nog maar tot zondag te zien. De tentoonstelling laat zien hoe de auto's van de toekomst eruit zien.

Vogels tellen

Zaterdag en zondag wordt de tuinvogeltelling gehouden. Deze is georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland en iedereen mag er aan meedoen. Sterker nog: de Vogelbescherming verloot een aantal prijzen onder de deelnemers. De tellers moeten minstens één uur lang noteren welke vogels ze in hun tuin of vanaf hun balkon zien. Hoe het precies werkt en een aantal handige tips, staat op vogeltelling.nl.

Eendenkooiker aan het werk

Natuurmonumenten beheert vier eendenkooien in natuurgebied De Wieden (Overijssel). Deze kooien worden gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Een eendenkooiker gebruikt tamme eenden en een kooikershondje om wilde eenden in de 'vangpijp' (een soort fuik) te lokken. Roelof de Jonge is eendenkooiker en laat zaterdag zien hoe het eendenkooien in zijn werk gaat. Dit doet hij bij de Kierschewijdekooi. Het is interessant om te zien hoe de kooiker samen met zijn hond samenwerkt. De excursie begint om 13.00 uur en kost zeven euro voor niet-leden en vier euro voor leden. Er moet contant worden betaald. De vertrekplaats (parkeerplaats aan de Lozedijk ten zuiden van Wanneperveen) is niet met het openbaar vervoer te bereiken. Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten.

Erwtensoeptocht in Apenheul

In Apenheul wordt komende zondag de 22e Erwtensoeptocht gehouden. De tocht trekt jaarlijks duizenden wandelaars uit het hele land en is georganiseerd door Apenheul en natuurvereniging IVN. De tocht start tussen 13.00 uur en 14.00 uur aan de ingang aan de J.C. Wilslaan. Langs de route is – net als bij de elfstedentocht – een stempelpost. Mensen die de route hebben gelopen, worden bij de ingang van Apenheul opgewacht met een kom huisgemaakte erwtensoep of warme chocolademelk. Eigenlijk is Apenheul 's winters gesloten, maar op deze zondagmiddag wordt een uitzondering gemaakt. Tussen 13.00 uur en 16.30 uur (let op: na 15.30 uur worden er geen kaarten meer verkocht) kan het park voor vijf euro worden bezocht.

Carnavalsmuziek in Limburg

Zondag om 15.30 vertoont het Limburgs Museum in Venlo een documentaire over de geschiedenis en geest van het carnavalslied in Maastricht. 'Carneval in Mestreech' is volgens het museum "van een andere orde dan de feesten in de rest van Nederland in februari. Met name de speciaal voor die gelegenheid geschreven liedjes onderscheiden zich van de doorsnee 'krakers'."

Sprintende hazen, vossensporen en hooglanders

In Noord-Holland kunt u dit weekend lekker naar buiten. Op zaterdag 26 januari nemen gidsen u mee door het natuurgebied Mariëndal. Van 14.30 tot 16.30 uur kunt u speuren naar sporen van vossen en wegsprintende hazen. Het moerassige gebied bij Den Helder is de verblijfplaats van vogels als kieviten, tureluurs en rotganzen. Een kleine kudde Schotse hooglanders vult hier de vetreserves. Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken als u op zaterdag de handen uit de mouwen wilt steken. Even onder de rook van Amsterdam kunt u aan het werk in natuurgebied Ilperveld in Landsmeer. Kinderen vanaf 10 jaar zijn ook van harte welkom om een halve of hele dag te komen helpen. Dit weekend geen tijd? Geen probleem, regelmatig vinden buitenactiviteiten plaats in Noord-Holland.

Schaatsen

Schaatsen kan overal in Nederland. Als het niet vriest, is er altijd wel een kunstijsbaan in de buurt. In dit overzicht staan de ijsbanen in Nederland. Veel van deze ijsbanen zijn overdekt of half-overdekt. Klik op één van de ijsbanen op de kaart, of kies een provincie.



IJsbaan Geleen IJsbaan Capelle De Uithof - Den Haag Silverdome - Zoetermeer IJssportcentrum Eindhoven IJssportcentrum Tilburg Kunstijsbaan Breda De Banakker - Etten-Leur Artic Harbor en Sportiom - Den Bosch Triavium - Nijmegen Friends on Ice - Ede De Kanovijver - Ermelo De Scheg - Deventer Epe on Ice - Epe IJs- en Skeelerclub - Haaksbergen Euregio - Enschede De Smelt - Assen Sportcentrum Kardinge - Groningen FlevOnice - Biddinghuizen Vechtsebanen - Utrecht Drechtstedenhal - Dordrecht Ice Paradise - Leidschendam Schaatshal Leiden Thialf - Heerenveen IJshal Leeuwarden De Westfries - Hoorn De Meent - Alkmaar Kennemerland - Haarlem Jaap Edenbaan - Amsterdam

Friesland

Thialf Heerenveen
IJshal Leeuwarden

Groningen

Sportcentrum Kardinge - Groningen

Drenthe

De Smelt - Assen

Overijssel

Euregio – Enschede
IJs- en Skeelerclub Haaksbergen
De Scheg - Deventer

Gelderland

Triavium – Arnhem
Friends on Ice - Ede
De Kanovijver – Ermelo
Epe on Ice

Noord-Brabant

IJsbaan Capelle
Artic Harbor – Den Bosch
IJssportcentrum - Eindhoven
IJssportcentrum - Tilburg
Kunstijsbaan – Breda
De Banakker - Etten-Leur

Zuid-Holland

Schaatshal - Leiden
Ice Paradise - Leidschendam
Drechtstedenhal - Dordrecht

Noord-Holland

De Uithof – Den Haag
Silverdrome - Zoetermeer
Jaap Edenbaan - Amsterdam
Kennemerland - Haarlem
De Meent – Alkmaar
De Westfries - Hoorn

Flevoland

FlevOnice – Biddinghuizen

Utrecht

Vechtsebanen - Utrecht

Limburg

IJsbaan Geleen

Weet u een leuk uitje voor het volgende weekend? Laat het de redactie weten!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 januari 2008 - 2905

Dit past bij 'Weg dit weekend'