Omniversum op YouTube

Omniversum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Haagse IMAX-bioscoop toont previews op internet

8 februari 2008 Den Haag, Zuid-Holland Voorstukjes van de documentaires van Omniversum zijn te zien op de filmwebsite YouTube. De bioscoop heeft daar nu een eigen kanaal waarop mensen zich kunnen abonneren.

Omniversum is een IMAX-bioscoop, die vooral natuurdocumentaire's toont. De films worden spectaculair groot geprojecteerd op een rond koepel om de bezoekers heen. Wie de bioscoop al eens heeft bezocht wil vaak nog een keer terugkomen. Deze mensen kunnen nu op de filmwebsite YouTube.com zien wat er in de bioscoop draait. De voorstukjes waren eerder al in een ander video-formaat op de website van Omniversum te zien.

Eigen zender

Op YouTube staan miljoenen filmpjes over allerlei onderwerpen. Gebruikers kunnen er een eigen tv-zender openen (een 'kanaal') waarop ze hun filmpjes kunnen laten zien. Duizenden Nederlanders snuffelen dagelijks uren rond op de website. Alexandra van der Zee van het Omniversum hoopt met het Omniversumkanaal op YouTube nog meer mensen enthousiast te maken over de films. "Maar zo'n filmpje ziet er op het computerscherm natuurlijk wel veel minder mooi uit dan bij ons in de bioscoop, daar wordt de film namelijk vijfhonderd keer groter vertoond." Of de extra dienst ook meer bezoekers oplevert moet nog blijken.

Omniversum toont films in het IMAX-formaat. Dat betekent dat de film is opgenomen op een filmrol van zeventig millimeter. Elk filmbeeldje is tien keer groter dan dat van een gewone bioscoop. Met een sterke lamp (die zelfs vanaf de maan zichtbaar zou zijn) wordt het filmpje vijfhonderd keer vergroot op een koepel gepresenteerd. Het is heel kostbaar om films op deze manier te maken, maar vooral voor natuurdocumentaires, erg mooi. "Het is helemaal rond en dan heb je een rond beeld. Het is fantastisch om mee te maken in je leven, want het is alsof je in de film zit en meespeelt", zegt bezoeker Raya Yacoub op DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-08 10:23:54 - 12076