Rel om Buffalo Zoo na dubieuze dood ijsberen

New Yorkse dierentuin zou beren niet goed verzorgen

Nieuws door

archief oud artikel 4 december 2007 New York is in rep en roer nadat blijkt dat in dierentuin Buffalo Zoo in de laatste zestien maanden vier ijsberen om het leven zijn gekomen door slechte verzorging. "Geen van de ijsberen stierf door iets anders dan een natuurlijke dood."

Een recent rapport van het federale ministerie van landbouw roept vragen op over de verzorging van dieren in Buffalo Zoo, meldt Buffalo News. In de New Yorkse dierentuin stierven in de afgelopen anderhalf jaar tijd drie ijsberen. IJsbeer Danny werd in de zomer van 2006 dood aangetroffen in zijn verblijf. De beer zou overleden zijn door slechte verzorging: de ijsbeer had een te laag gewicht en hapte naar de om heen zwermende vliegen. Bij ijsbeer Kelly, die in november van hetzelfde jaar stierf, vonden onderzoekers tijdens een inspectie van haar lichaam plastic speelgoed en stenen in haar maag. Bij een derde beer, Becky genaamd, vonden dierenartsen tijdens een operatie zelfs een velg in de maag. Ook een vierde beer stierf onder verdachte omstandigheden, blijkt uit het rapport. IJsbeer Kinapak had onder meer vuilnis in de maag. Momenteel beschikt de dierentuin nog over een ijsbeer, het 6-jarige vrouwtje Anana. Ook andere dieren zijn volgens Buffalo News niet goed verzorgd: een hyena zou verpletterd zijn onder een gevallen rotsblok. Buffalo Zoo is inmiddels onder toezicht geplaatst van het federale ministerie van landbouw.

Fel

Dierenrechtenactivisten hebben fel uitgehaald naar Buffalo Zoo. Leden van de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) pleiten voor intrekking van het landelijk keurmerk van de New-Yorkse dierentuin. "Het meest recente inspectierapport rept over een patroon van onzorgvuldig, nalatig en ondeskundig handelen," betreurt PETA-woordvoerder Lisa Wathne de situatie tegen Buffalo News.

Onjuist

Ook de dierentuin heeft gereageerd op de beschuldigingen in het rapport. Volgens Buffalo Zoo is de berichtgeving onjuist. Alle beren zijn door een natuurlijk doodsoorzaak overleden, ondermeer aan hartziektes en kanker. Onafhankelijk onderzoek bij laboratoria in Washington heeft dat aangetoond, aldus de Amerikaanse dierentuin. "Ik wil benadrukken dat de beren geen vuilnis gegeten hebben", weerlegt directeur Donna M. Fernandes de verwijten. "Nooit is er plastic gevonden in de ingewanden van deze beren. Geen van de ijsberen stierf door iets anders dan een natuurlijke dood."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 december 2007 - 553

Dit past bij 'Rel om Buffalo Zoo na dubieuze dood ijsberen'