Limburgs museum zoekt verdwenen schilderij

Museum Spaans Gouvernement |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Museum Spaans Gouvernement wil schilderij Jonas graag tonen op expositie

4 december 2007 Sittard, Limburg Museum Spaans Gouvernement in Sittard is op zoek naar een verdwenen schilderij van Henri Jonas. "Als we het niet vinden, is er geen man over boord, maar jammer is het wel."

Het Limburgse museum wil het schilderij graag opnemen in de zojuist geopende expositie 'Henri Jonas, zijn muzen en demonen'. Via een oproep op haar website hoopt het museum het schilderij van de Maastrichtse kunstenaar (1878 – 1944) terug te vinden. "We kennen het schilderij alleen van de foto uit 1946, die bij de oproep staat.  Omdat het zo'n intrigerend schilderij is, zouden we het graag willen vinden", zegt Monique Dickhaut van Museum Spaans Gouvernement.

Jozef

Op het schilderij, dat gemaakt is in 1936, heeft Jonas Jozef met het kind Christus geschilderd. Bovendien heeft Jonas zichzelf op het doek gezet: op de achtergrond zit de kunstenaar samen met zijn vrouw en een onbekend kind aan tafel. "Het schilderij is intrigerend omdat het een egodocument is. Henri Jonas schilderde hier een gezin bestaande uit hemzelf, zijn geliefde Eugenie Servais en een kind waarvan we het gezicht niet kunnen zien. Het is het symbool voor het gezin dat zij samen niet hadden."

Verkocht

Museum Spaans Gouvernement heeft geen enkel idee, waar het schilderij is gebleven, zegt Dickhaut. "Ik denk dat het in 1939 tijdens een expositie in Den Bosch is verkocht. Dat zegt natuurlijk niet dat het in die omgeving is gebleven, maar het zou kunnen. Als we het niet vinden, is er geen man over boord, maar jammer is het wel."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-04 13:57:01 - 708