1

Kijken, kijken en kopen

Zeldzame kunstwerken te koop op TEFAF

Praktische informatie TEFAF Redactioneel door

archief oud artikel 6 maart 2008 Maastricht, Limburg MAASTRICHT – Op The European Fine Art Fair (TEFAF) zijn niet alleen zeldzame meesterwerken te zien, maar ook te koop. De wereldberoemde kunst- en antiekbeurs duurt van 7 maart tot en met 16 maart. Een aanrader voor verzamelaars en internationale handelaren.

Wat begon in 1975 als een kleinschalige tentoonstelling met 28 internationale kunsthandelaren, groeide uit tot een vooraanstaande beurs met dit jaar meer dan 225 deelnemers. Het evenement staat bekend om haar zeldzame kunstwerken. Dit keer is bijvoorbeeld het schilderij “Het Kind met een Sinaasappel” van Vincent van Gogh te zien, dat bijna een eeuw niet meer op de markt is geweest. Veel van de kunstwerken zijn nog nooit eerder vertoond. De beurs heeft een groot en gevarieerd assortiment van onder meer klassieke, impressionistische en moderne kunst. Zo beschikt TEFAF over ongeveer tachtig procent van het wereldaanbod van oude meesters zoals Van Gogh, Picasso en Jan Toorop. De collecties bevatten niet alleen schilderijen, maar ook beeldhouwwerken, porselein, manuscripten en juwelen.

Authenticiteit

Bij het evenement in het Maastrichtse Expositie en Congres Centrum (MECC) draait het vooral om kopen en verkopen. Jaarlijks komen internationale handelaren van over de hele wereld naar de oudste stad van Nederland, om hun slag te slaan. Achttien commissies van internationale experts controleren elk kunstwerk op authenticiteit, zo krijgen bezoekers de garantie dat ze geen kat in de zak kopen.

Activiteiten

Er zijn ook andere activiteiten tijdens deze beroemde beurs. Koenraad Jonckheere signeert zijn boek “The Auction of King William's Painting, 1773” op zondag 9 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur. Het verhaal gaat over de kunsthandel van de elite rond de zeventiende eeuw. De auteur schrijft vooral over de veiling van de collectie van de Nederlandse stadhouder Willem III. Verder biedt TEFAF een programma aan van dans, jazz, klassieke muziek en theater.

Het Kind met een Sinaasappel

Eén van de hoogtepunten van de beurs is Van Gogh's schilderij “Het Kind met een Sinaasappel”. Het kind is het zoontje van zijn buurman Vincent Levert. De tweejarige Raoul draagt, volgens de gebruiken van die tijd, een jurkje. De bekende kunstenaar schilderde het portret in 1890, een maand voor zijn dood. Sinds 1916 was het kunstwerk in Zwitsers privé-bezit, maar nu biedt de Brits-Amerikaanse kunsthandel Dickinson het doek aan voor meer dan twintig miljoen euro. De verkopers doneren de opbrengst aan liefdadigheidsinstellingen die zich bezighouden met jeugd en opvoeding.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 maart 2008 - 1898