Dineren in duisternis

Ctaste |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Donker Amsterdams restaurant donderdag geopend

6 december 2007 Amsterdam, Noord-Holland Uit eten gaan in de volstrekte duisternis. Sinds donderdag kan het in het nieuwe Amsterdamse restaurant Ctaste. "Het gaat om de pure smaakbeleving."

Een bezoek aan Parijs bracht ondernemer Bas de Ruiter, tot voor kort marktanalist bij een bank, bij  op het idee: dineren in het donker. "Dat kan ik ook, dacht ik." Samen met de twee andere initiatiefnemers introduceert de Amsterdammer nu ook in Nederland een restaurant waar gasten in volstrekte duisternis uit eten gaan: Ctaste.

Blinde ober

Gasten komen het restaurant binnen, via een verlichte serre. Bij het laatste licht kunnen ze hun menu kiezen. Althans, voor een deel. "De keuze bestaat uit vis, vlees of vegetarisch. De rest is een verrassing." Daarna worden de gasten uit het voorportaal opgehaald. "De ober leidt de gasten naar hun gereserveerde tafeltje. Hand in hand schuifelen ze naar hun plaats in het restaurant", legt De Ruiter uit. Daarna kan het eten beginnen. Een blinde kelner bezorgt de gasten hun maaltijd. Dat is een bewuste keuze, verklaart de Amsterdamse ondernemer. "Blinden zijn de experts van het donker. Ze weten hoe ze om moeten gaan met duisternis. Visueel gehandicapten hebben er immers dagelijks mee te maken."

Nieuw

Volgens De Ruiter is het concept nieuw in Nederland. Ook het muZIEum en blindeninstituut Bartimeüs organiseren dergelijke diners in het donker, weet ook de restauranthouder. "Het verschil is dat het bij ons puur gaat om de smaakbeleving, bij het museum en Bartimeüs gaat het om de zichtbeleving. Bovendien draait het bij ons enkel en alleen om eten. Bij ons maakt de gast een bijzonder diner mee." In het buitenland zijn er wel dergelijke initiatieven. Berlijn, Parijs en Wenen hebben al restaurants waar gasten in het donker dineren.

Vol

De Amsterdammer verwacht dat zijn restaurant – met negentig zitplaatsen - 'redelijk vol' gaat zitten. "Ik denk dat we gemiddeld voor tachtig procent bezet zullen zijn. Wij verwachten dagelijks ongeveer 75 gasten per dag. Reken maar uit hoeveel gasten we dan per jaar ontvangen."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-06 12:11:14 - 2081