Wandelpad Koninklijke Weg officieel geopend

Eerst lange-afstandwandelpad dat volledig bruikbaar is voor mindervaliden

Paleis Soestdijk Nieuws door

archief oud artikel 4 april 2008 Apeldoorn, Gelderland Nederland is een wandelpad voor gehandicapten rijker. De Koninklijke Weg is een 170 kilometer lang wandelpad tussen Den Haag en Apeldoorn. Vrijdagmiddag is de weg officieel geopend door prinses Margriet.

Het nieuwe rolstoelvriendelijke wandelpad loopt van Paleis Noordeinde in Den Haag via Paleis Soestdijk naar Paleis Het Loo in Apeldoorn. De 170 kilometer lange weg voert langs huizen en buitenplaatsen die te maken hebben met de koninklijke familie en hun historie. De Koninklijke Weg is het eerste lange-afstandwandelpad in Nederland dat volledig toegankelijk is voor mindervaliden.

Toegankelijk

Te voet, per rolstoel of met blindegeleidehond; het pad is voor iedereen toegankelijk. Er is bijvoorbeeld aan blinden en slechtzienden gedacht: het Oogfonds stelt binnenkort de wandelroute in braille beschikbaar. Het pad is van tevoren al getest door enkele gehandicaptenplatforms, waarna enkele aanpassingen zijn doorgevoerd.

In gebruik

Inmiddels hebben de eerste mensen het pad al in gebruik genomen. Afgelopen zondag vertrokken de eerste gemengde groep wandelaars, rolstoelers en handbikers voor de openingsloop over het nieuwe pad. De zes zijn vrijdagmiddag door prinses Margriet verwelkomd op Paleis Het Loo, die het wandelpad officieel opende. Ze deed dat door de eerste medailles aan de deelnemers te overhandigen.

De Koninlijke Weg is bedacht door de Apeldoornse oud-wethouder Aalt van der Glind, maar is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Hij wilde een alternatief voor het bekende Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland dat van noord (Pieterburen) naar zuid (Maastricht) loopt. Glind wilde een pad van oost naar west. Het resultaat is er nu: De Koninklijke Weg.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 april 2008 - 933