1

Wéér zeearendjonkies in Oostvaardersplassen

Zeearenden hebben voor het eerst twee jongen grootgebracht

"Vliegende deuren boven de Oostvaardersplassen" Nieuws door

archief oud artikel 18 april 2008 Lelystad, Flevoland Voor derde achtereenvolgende jaar hebben in de Oostvaardersplassen zeearenden gebroed. Na een telling vanuit de lucht signaleerde Staatsbosbeheer dit voorjaar zelfs twee zeearendjongen op het nest. Een primeur.

Begin dit heerste er bij natuurliefhebbers in den lande nog enige onrust of de zeearenden in de Oostvaardersplassen nog wel tot broeden zouden komen. Ze zijn nu echter gerustgesteld: boswachters zagen onlangs zelfs twee jonge zeearenden op het nest. Een unicum: eerder brachten de zeearenden maar één jong groot.

Helikopter

De boswachters constateerden het nieuwe broedgeval tijdens een reguliere vogeltelling in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere vanuit de helikopter. De beheerders kregen argwaan toen ze vader en moeder zeearend met prooidieren zagen vliegen: een teken dat er jongen zijn. Uit luchtfoto's blijkt nu dat er twee jongen uit het ei gekropen zijn.

Boswachter Hans Breeveld is blij met de komst van de jonge zeearenden. "Het is prachtig dat de zeearenden voor de derde keer in het natuurgebied broeden. Fantastisch dat alles er op lijkt dat er nu twee jonge zeearenden op het nest zijn. Zo groeit de populatie zeearenden in Nederland heel snel", zegt hij op de website van Staatsbosbeheer.

Nest

Opmerkelijk is dat het zeearendpaar dit jaar een andere nestplaats koos dan de vorige twee jaren. Dit jaar bouwden ze in een andere boom een nest. Omdat de webcam nog bij de andere boom hing kon dit jaar niet meegekeken worden via internet. Verplaatsen tijdens de broedperiode was geen optie omdat zeearenden zeer gevoelig voor verstoring zijn. Zelfs de boswachters in de Oostvaardersplassen komen niet bij het nest.

Vliegoefeningen

Toch mogen de zeearenden op kraamvisite rekenen. Jaarlijks bezoeken naar schatting ruim 200.000 bezoekers het natuurgebied in Flevoland, die bovendien vaak nog een keer een bezoekje brengen. Naar verwachting kunnen zij komende zomer weer de vliegoefeningen van de jonge, maar imposante roofvogels aanschouwen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 april 2008 - 661