1

Beruchte doornenkronen in Burgers' Ocean

Arnhems dierenpark haalt vier koraalverslindende zeesterren in huis

Met het hele gezin naar Burgers' Zoo! Nieuws door

archief oud artikel 6 mei 2008 Arnhem, Gelderland Het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo introduceert vandaag vier doornenkronen in haar tropisch aquarium. Doornenkronen zijn vraatzuchtige zeesterren die wereldwijd berucht staan om hun lust in koraalweefsel, waardoor veel koraal afsterft.

Bijkomend probleem is dat de natuurlijke vijanden van de zeesterren door mensen worden gevangen. Zo krijgen de koraaleters vrij baan en verdwijnen hele koraalriffen. In Burgers' Ocean, het nieuwe onderkomen van de vier doornenkronen, krijgen ze geen koraal te eten. De zeesterren moeten het doen met speciale gelatinepudding die over dood koraalskelet gesmeerd wordt.

Primeur

Burgers' Zoo is het eerste dierenpark in Nederland die deze speciale zeesterren een onderkomen geeft. Vanwege hun voorliefde voor koraalweefsel als voedsel, zijn er tot nu geen aquaria die de doornenkronen in hun collectie hebben. Ook het Arnhemse dierenpark waagt het niet om de koraalvreters in de buurt van levende koralen uit te zetten, maar heeft een goede plek gevonden bij de eveneens giftige koraalduivels. Met de vondst van het alternatieve dieet, de speciale geleipudding, hoeven er geen levende koralen opgeofferd te worden.

Handschoenen

De zeesterren zijn zeker geen dieren om zonder handschoenen aan te pakken. Ze zijn giftig en hebben scherpe stekels op het bovenlichaam, vandaar ook de toepasselijke naam. Het gif is niet dodelijk, maar pijnlijk is het zeker. Doornenkronen kunnen dertig jaar oud worden en een doorsnede van ruim zestig centimeter halen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 mei 2008 - 1219