Weg dit weekend

Religie, natuur of prehistorie: voor ieder wat wils

Bijbels Museum Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 16 mei 2008 Dat de feestdagen achter de rug zijn, betekent niet dat u thuis hoeft te blijven. Integendeel: dit weekend kunt u de meest uiteenlopende dingen doen! Zowel voor kinderen als volwassenen is er genoeg te ondernemen. DagjeWeg.NL heeft alvast wat uittips voor u geselecteerd.

Religie op je bord

In het Bijbels Museum te Amsterdam de tentoonstelling 'Binnenstebuiten - jongeren en religie' te zien. Persoonlijke portretten van jongeren, in woord en beeld, laten zien hoe tieners met hun geloof omgaan en welke plaats religie in hun dagelijks leven inneemt. De jongeren vertegenwoordigen samen de vijf wereldreligies jodendom, christendom, islam, boeddhisme, hindoeisme. Een van de thema's dat tijdens de tentoonstelling aan bod komt, is 'Religie op je bord' op zondag 18 mei. Dit thema bestaat uit een lezing met eten en avondopenstelling. De bezoeker maakt kennis met verschillende gerechten en hapjes uit de wereldreligies door deze zelf te proeven.

Laatste kans!

Een aantal leuke tentoonstellingen en evenementen sluit volgende week. Grijp daarom dit weekend nog de kans om deze activeiten te bezoeken:

Feest in huize Sonneveld

De witte villa Huis Sonneveld, aan de rand van het Museumpark in het centrum van Rotterdam, viert dit jaar zijn 75-jarig bestaan. Van zaterdag 17 mei tot en met zondag 25 mei staat een jubileumweek stil bij deze gebeurtenis. Het feestje start met een foto- en filmmatinee waarin privé films van het huis en uit gemeentearchief worden getoond. De rest van de week is er onder andere een rondleiding door deskundigen van het Nai, een lezing door de kleinzoon van de eerste bewoners en een huiskamerconcert.

Boomweken in De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe zet van 18 mei tot en met 30 mei bomen in het zonnetje. Speur met het hele gezin en Ben de Beuk naar de verschillende bomen in het Park met onderweg allerlei opdrachten en spannende vragen. De brochure is te koop in het Bezoekerscentrum. In de filmzaal van dit centrum is doorlopend de film 'De boom in' van kunstenaar Janne Kusters te zien. Of maak een fietstocht langs de mooie bomen en planten in het Nationale Park, leer van de Boomverzorgers en jubel mee met muzikanten. Kinderen van 10 tot en met 14 jaar kunnen op 18 mei filosoferen met Bomen of ga met het gezin mee op Boom & Hout Safari. Kijk voor het hele programma op de website van het De Hoge Veluwe.

In de gevangenis

Naar een gevangenis gaan de meeste mensen niet voor hun plezier. Of toch wel? Op zaterdag 17 mei zou het wel eens heel gezellig kunnen worden tijdens de vijfde Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hier is te zien hoe misdadigers vanaf 1600 werden berecht en gestraft en het grote boevenspel meespelen. Voor de Open Dag staat speciaal een kleine en een grote cellenbus op het binnenplein. Normaal worden hier streng beveiligd gevangenen in vervoerd, maar nu kan de onschuldige bezoeker er even in zitten en luisteren naar de uitleg over dit vervoersmiddel. Het Landelijk Bijstand Team geeft verder demonstraties en ex-gedetineerden vertellen over hun gevangeniservaringen.

Volle maan

Wilt u de volle maan eens van een andere kant bekijken? Vereniging Natuurmonumenten organiseert in de maanden mei tot en met augustus elke maand een 'volle maantocht' met de open electro-excursieboot. De tochten vertrekken vanaf bezoekerscentrum de Wieden en duren 2½ tot 3 uur. De tocht is speciaal bedoeld om tijdens volle maan te genieten van de rust die het landschap onder de volle maan uitstraalt. Bij mooi weer kunnen de deelnemers ook genieten van het ondergaan van de zon gevolgd door het opkomen van de volle maan. Er wordt zowel gevaren op de Beulakerwijde als in smalle slootjes. Tijdens deze tocht bestaat de kans op een ontmoeting met reeën en er zijn zeker de geluiden van nachtdieren te beluisteren.

Kinderen in de prehistorie

Op zondag 18 mei staat het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven in het teken van de prehistorie. Bezoekers krijgen op deze dag een beeld van het boogschieten door de eeuwen heen en kinderen kunnen zich bezighouden in de prehistorische nederzetting Eversham. Het prehistorische dorpje Eversham zit voor kinderen vol avontuur. Kinderen met een kinder-doe-kaart kunnen in prehistorische sferen allerlei activiteiten uitvoeren, bijvoorbeeld boomstamkano varen, koekbakken en nog veel meer.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 mei 2008 - 2314

Activiteiten Het preHistorisch Dorp

Binnen enkele weken te bezoeken

Romeinse Dagen


Het preHistorisch Dorp in Eindhoven staat in het hemelvaartsweekend volledig in het teken van de Romeinse tijd. Van 9 t/m 12 mei kom je in het hele museum Romeinen tegen en ontdek je hoe het leven...

Vikingfest


Met Pinksteren is het weer zover: van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei strijken er honderden Vikingen in het preHistorisch Dorp neer. Het is tijd voor Vikingfest!

Later dit jaar

Ambachten van Vroeger


Vier midzomer in het preHistorisch Dorp tijdens Ambachten van Vroeger. Op 22 en 23 juni ontdek je hoe ambachtslieden vroeger met hun eigen handen te werk gingen. Een leerzaam en leuk weekend waarin...

Middeleeuwse Jaarmarkt


De zomer is bijna ten einde en dat viert het preHistorisch Dorp met een groot middeleeuws jaarfeest op 24 en 25 augustus. In het openluchtmuseum van Eindhoven is er een grote jaarmarkt in...