Nederlands zijn of worden?

Een artistiek antwoord op de vraag naar de Nederlandse identiteit

Van Abbemuseum te Eindhoven Redactioneel door

archief oud artikel 20 mei 2008 Eindhoven, Noord-Brabant Verleden, heden en toekomst. Hoe zijn wij Nederlanders geworden wie we zijn? In het van Abbemuseum in Eindhoven geven ruim vijfendertig nationale en internationale kunstenaars een antwoord op deze vraag. De tentoonstelling Be(com)ing Dutch is onderdeel van het gelijknamige project.

In Nederland wordt de discussie over de identiteit van ons land al langer gevoerd. De tentoonstelling Be(com)ing Dutch speelt hier op in en besteedt aandacht aan vragen rond normen en waarden in een globaliserende wereld. Waar komt ons land vandaan en waar gaat het naar toe? Uniek aan dit project is het vertalen van deze kwesties naar een artistiek product. Het project Be(com)ing Dutch, waar de tentoonstelling een onderdeel van is, loopt al twee jaar. Deze lange looptijd heeft het mogelijk gemaakt om veel met anderen van gedachten te wisselen en grootschalige discussies te voeren. Tweeëntwintig kunstenaars kunnen vanaf 24 mei nieuw werk laten zien dat rond de drie thema’s, imaginair heden, imaginair verleden en imaginaire toekomst is gemaakt.

Kunstwerken

Be(com)ing Dutch wordt geopend met een vrolijke carnavaleske optocht van de Thaise kunstenaar Surasi Kusolwong. Deze kunstenaar heeft maandenlang samengewerkt met uiteenlopende culturele groeperingen uit Eindhoven. De deelnemers zijn dansers, performers, activisten en musici en dragen borden met vragen als: ‘Kan ik leven zonder hoop en angst?' De tentoonstelling zal verder uiteenlopende kunstwerken bevatten. Zo volgde de Italiaan Mario Rizzi voor zijn film het Nederlands inburgeringsproces. En Lidwien van de Ven ontwikkelde een nieuwe fotoserie van Ayaan Hirsi Ali en Dyab Abou Jahjah. Mario Rizzi zal als onderdeel van zijn kunstwerk een cursus Arabisch verzorgen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 mei 2008 - 541