1

Weg dit weekend

Genieten van de natuur

Redactioneel door

archief oud artikel 23 mei 2008 We kunnen het in deze tijd niet vaak genoeg doen: naar buiten! Genieten van de mooie natuur en het frisse lenteweer. Ook dit weekend staat weer in het teken van het Nederlandse buitenleven: fietsen door natuurgebieden, vissen in Ilperveld of, weliswaar iets minder milieuvriendelijk, varen met een ouderwetse stoomboot over het IJsselmeer.

Betuwse tuinenroute

Geniet dit weekend van een prachtige tocht door de Betuwe, bekend om haar prachtige rivier de Linge, fruitbomen, pittoreske dorpjes en stadjes. Laat u verrassen door de mooie boomgaarden en uitzichten over de uiterwaarden. Door deze mooie streek loopt een landelijke route langs sfeervolle tuinen. De tuinen, allemaal herkenbaar aan een gele banier, zijn allemaal verschillend van elkaar. Op de website van de Betuwse Tuinenroute vindt u alle deelnemende tuinen.

'Stroomgroene' fietsroutes

Op zaterdag 24 en zondag 25 mei is het Staatsbosbeheer-weekend van de Meimaand Fietsmaand. Gedurende het weekend zijn er tien fietsroutes met het thema 'van biomassa tot groene stroom'. Onderweg ziet u hoe natuurgebieden bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. De lengte van de fietstochten varieert van 23 tot 48 kilometer.

Vissen inventariseren

In Noord-Holland bestaat het voornemen om een verspreidingsatlas te maken voor vissen. Voor het verzamelen van deze gegevens, zijn veel vrijwilligers nodig. Daarom organiseert Stichting RAVON dit weekend een cursus visherkenning en aansluitend een excursie in het Ilperveld. Dit is een bijzonder gebied in Waterland, gemeente Landsmeer. Waterland is een veenweidegebied met daarin gelegen oude droogmakerijen. Karakteristiek voor de omgeving zijn de bloemrijke graslanden met weidevogels, natte moerasgebieden en open water met gevarieerde plantengroei en visstand. Tijdens de excursie wordt voornamelijk gevist met schepnetten.

Dag van het park

Op zondag 25 mei wordt de Dag van het Park gehouden. Meer dan 60 gemeenten nemen deel aan de vierde editie van deze bijzondere dag. Tijdens deze dag opent ook een aantal volkstuinencomplexen haar deuren voor bezoekers. De landelijke opening vindt plaats in het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Op het programma staat onder meer kanovaren, tai-chi-demonstraties, natuurexcursies, straattheater en muziek.

Medemblik onder Stoom

Liefhebbers van oude stoommachines en treinen kunnen dit weekend hun lol op in Medemblik. Daar stoomt, fluit en rookt van alles. Aanleiding voor Medemblik onder Stoom is het 40-jarig bestaan van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Bij de aanlegsteiger voor het station nemen historische stoomschepen bezoekers mee voor een rondvaart over het IJsselmeer. Bij het stationsgebouw komt een aantal stoomgedreven walsen, straatlocomotieven, locomobielen en andere bijeen.

Laatste kans!

Een aantal leuke tentoonstellingen en evenementen sluit volgende week. Grijp daarom dit weekend nog de kans om deze activeiten te bezoeken:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 mei 2008 - 1411

Dit past bij 'Weg dit weekend'