Historische kranten digitaal

Koninklijke Bibliotheek Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 26 mei 2008 Den Haag, Zuid-Holland Nog even en we hoeven niet meer naar de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag om oude kranten te kunnen inzien. De KB heeft een overeenkomst gesloten met het Duitse bedrijf Content Conversion Specialists (CCS) voor het digitaliseren van acht miljoen historische krantenpagina's.

De gedigitaliseerde pagina's zijn doorzoekbaar op ieder woord in de tekst en worden opgenomen in de Databank Digitale Dagbladen, een project van de Koninklijke Bibliotheek. Voor de uitvoering van het project, is het CCS ook een samenwerking aangegaan met een Nederlands bedrijf uit Kampen. Binnenkort gaan de eerste kranten naar Kampen toe waar het scannen van start gaat. Het is de bedoeling dat er zo'n 20.000 pagina's per maand gescand worden, waarmee de acht miljoen pagina's binnen drie jaar beschikbaar zijn. Begin 2009 worden de eerste resultaten al beschikbaar gesteld.

Kwetsbaar

In Nederland zijn sinds het verschijnen van het eerste dagblad, bijna 400 jaar geleden, in totaal 7.000 titels verschenen. Een krant brengt nieuws van de dag, maar de informatie is meteen van historische waarde. Omdat krantenpapier erg kwetsbaar is en veel oude kranten dreigen te vergaan, wordt een groot deel van de Nederlandse collectie gedigitaliseerd en voor iedereen toegankelijk gemaakt op internet. Een wetenschappelijke adviescommissie adviseert de Koninklijke Bibliotheek over de selectie van de meest belangrijke titels vanaf 1618 tot aan de twintigste eeuw.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 mei 2008 - 3071