Op de foto met Adolf Hitler

Madame Tussauds in Berlijn krijgt wassen beeld van Hitler

Nieuws door

archief oud artikel 2 juni 2008 In het binnenkort te openen Madame Tussauds in Berlijn komt een wassen beeld van Adolf Hitler. Een woordvoerster van het beroemde museum maakte dit vrijdag bekend. De mededeling is bij veel Duitsers in het verkeerde keelgat geschoten.

De Duitse vestiging van Madame Tussauds gaat in juli open in Berlijn. De collectie zal daar, net als in Nederland, bestaan uit TV- en muzieksterren, politici en bekende historische figuren. Adolf Hitler is zonder meer de bekendste historische Duitser en verdient daarom een plek in Madame Tussauds, vindt het wassenbeeldenmuseum. Veel Duitsers vinden dit minder vanzelfsprekend; ze zijn woedend over de wassen beeltenis. Uwe Neumärker, directeur van het holocaustmonument in Berlijn, vindt het "pijnlijk dat Madame Tussauds alles doet om te shockeren met het doel om klanten te winnen". Dit zegt hij in de Telegraaf van zaterdag 31 mei. In hetzelfde artikel reageert ook de joodse gemeenschap: "We hopen dat de beslissing snel wordt teruggetrokken".

Foto's maken

Veel critici zijn vooral bang dat het museum een bedevaartsoord voor neonazi's wordt. Madame Tussauds denkt dat het wel mee zal vallen: Hitler wordt erg onaantrekkelijk neergezet. Het beeld toont Hitler zoals hij was aan het eind van zijn leven; als een oude gebroken man. Het wassen beeld staat achter een tafel, om te voorkomen dat bezoekers naast hem kunnen staan om zich samen met de voormalige 'Führer' te fotograferen.

Londen

In Madame Tussauds in Londen staat al een wassen evenbeeld van Adolf Hitler. Daar is de veel jeugdigere dictator gewoon te fotograferen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 juni 2008 - 1196

Dit past bij 'Op de foto met Adolf Hitler'