1

Papier in een vrolijk jasje

Duizend vellen sierpapier uit de 16e tot en met de 19e eeuw

Redactioneel door

archief oud artikel 11 juni 2008 Den Haag, Zuid-Holland Ze zijn er in alle verschillende soorten en maten. De meest uiteenlopende soorten sierpapier zijn nu voor het eerst te zien in Museum Meermanno in Den Haag. Wie denkt dat kunstenaars alleen maar schilderijen of antieke voorwerpen verzamelen heeft het mis. U zult het misschien niet gelijk als kunst bestempelen, maar ook sierpapier wordt door sommige kunstenaars verzameld.

Bloemetjes of bijtjes, randjes met goud of zilver, gewoon op A4 of in boek-formaat. Je kan het zo gek niet bedenken of het is eigenlijk wel gebruikt voor sierpapier. Maar dat is ook niet zo raar, want sierpapier bestaat al een hele lange tijd. Nog nooit is er een tentoonstelling over geweest en daarom is ‘Sierpapier uit de collectie Laurentius’ ook zo bijzonder. De expositie bestaat uit duizend vellen sierpapier uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Het is een grote verzameling sierpapier waarvan een overzicht te zien is in drie tentoonstellingszalen. Vooral drie hoofdgroepen uit de rijke collectie van sierpapier komen aan bod.

Groepen

'Sierpapier uit de collectie Laurentius' laat van 14 juni tot en met 14 september 2008 de privé-collectie sierpapier zien van kunstenaars Theo en Frans Laurentius. Naast deze collectie die is samengesteld door gastconservator drs. Audrey Wagtberg Hansen, zal er ook sierpapier te zien zijn uit de eigen collectie van Museum Meermanno, als ook uit de Papierhistorische Collectie van de Koninklijke Bibliotheek. De oudste papiervellen uit de zestiende eeuw zullen onder andere te zien zijn bij de groep ‘Marmerpapier'. Bent u meer geïnteresseerd in papier met fraaie en uiteenlopende 'goud'motieven, dan zal de groep 'Brocaatpapier' u meer interesseren. Maar ook de mooie flora en fauna decoraties zullen niet te missen zijn bij de groep 'Sits- of katoenpapier'.

Driedimensionaal

Niet alleen de mooie vormen zullen te zien zijn in de collectie. Ook de techniek is erg belangrijk. Daar wordt ook hier in verschillende thema's aandacht aan besteed. Diverse vervaardigings- en decoratietechnieken zullen te zien zijn. In een zijvertrek van de tentoonstellingszalen wordt ingegaan op de technieken, waarmee sierpapier ook tegenwoordig nog wordt vervaardigd. Hierbij zijn moderne sierpapieren en linoblokken van de hand van Frans Laurentius te zien. Maar ook driedimensionale toepassingen zoals boekjes, schriften en mappen zullen de verschillende toepassingen van sierpapier laten zien.

Museum Meermanno

Het is niet zomaar dat deze collectie in Museum Meermanno, tentoon wordt gesteld. Papier speelt namelijke een belangrijke rol in dit museum. De museumcollectie heeft naast sierpapier in boekvorm ook een andere verzameling historisch papier in drie stijlkamers. Het monumentale gedeelte van het museum wordt hiervoor gebruikt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 juni 2008 - 1124

Dit past bij 'Papier in een vrolijk jasje'